Trápí vás osteoporóza? Studie ukázala, že vám mohou pomoci sušené švestky

Přidat na Seznam.cz

Kosti a bolest kloubů by se neměla podceňovat v žádném věku. Pokud vám navíc byla diagnostikována osteoporóza, pomoci vám mohou sušené švestky, píše web BHG.

Švestky jako lék

Popravdě řečeno, nikdy není příliš brzy ani příliš pozdě na zlepšení celkového zdraví kostí a jejich prevenci. Naštěstí existuje mnoho způsobů, které můžete podniknout, abyste zlepšili stav kostní tkáně. Proč je to vůbec důležité? Protože ve věku 50 let je stav vašich kostí náchylnější ke zlomeninám.

„Muži si často myslí, že osteoporóza je onemocnění, které postihuje pouze ženy, ale u mužů starších 50 let je stejně pravděpodobné, že utrpí zlomeninu související s osteoporózou, jako že se u nich objeví rakovina prostaty,“ říká Shirin Hooshmand, doktorka farmacie a profesorka na San Diego State University, jejíž tým nedávno dokončil studii zkoumající roli sušených švestek a zdraví kostí u mužů.

Výsledek je velmi slibný a ukazuje, že běžná potravina, jako jsou sušené švestky, může být tak jednoduchým způsobem, jak pomoci zlepšit zdraví kostí.

Sušené švestky pro zvýšení hustoty kostí

Tato studie zahrnovala 57 zdravých mužů (ve věku 50-79 let), kteří byli rozděleni na polovinu. Jedné skupině bylo přiděleno 10 až 12 sušených švestek (100 gramů) denně a té druhé nebyly přiděleny žádné švestky po dobu 12 měsíců. Na konci studie vědci zaznamenali významný pokles biomarkerů kostní resorpce u mužů, kteří jedli sušené švestky. Rovněž se u nich zlepšila geometrie kostí, což svědčí o jejich větší pevnosti. Celkově se jedná o slibné výsledky, které svědčí o pozitivní roli, kterou může hrát konzumace sušených švestek v celkovém zdraví kostí mužů.

Sušené švestky obsahují vitaminy a minerální látky, které pravděpodobně společně působí na ochranu kostí, včetně vlákniny, vitaminu K, hořčíku, draslíku, boru, mědi a polyfenolů. Kouzlo spočívá v synergii těchto živin. Sušené švestky chutnají skvěle samotné nebo je lze snadno přidat do salátu, vepřových kotlet, chleba nebo dušeného hovězího masa.

Začněte se hýbat

„Mnoho studií prokázalo, že jakákoli forma silového tréninku s činkami, jóga nebo jiné podobné cvičební metody mohou hrát roli i ve zpomalení úbytku kostní hmoty, což se promítá do celkového zdraví, prevence osteopenie a také snižuje riziko pádů,“ říká registrovaná dietoložka a sportovní trenérka Dana White.

Cvičení zvyšuje přínosy zdravé výživy pro kosti. Zvažte pravidelné cvičení s vlastní vahou, abyste si udrželi silné kosti a svaly. Provádějte 30 minut 3 až 5 dní v týdnu cviky, při kterých se zatěžují kosti, jako je chůze, turistika, jogging nebo jóga.

Vyvažte svůj talíř

Jezte vyváženou stravu složenou z potravin šetrných ke kostem, které obsahují vitaminy a minerály, jako je vápník, vitamin D, draslík, hořčík a vitamin K, které se nacházejí v široké škále potravin.
Listová zelenina, jako je kapusta a špenát, je skvělá pro zdraví kostí. Na špenátu, kapustě a dalších listových zeleninách je skvělé to, že dodávají dvě pro kosti prospěšné živiny. A to hořčík a vitamin K, což jsou živiny, které stejně jako švestky, hrají roli v metabolismu kostí.

Zdroj: bhg.com