7 věcí, které se dějí s vaším tělem, když vynecháte snídani

Přidat na Seznam.cz

Snídat či nesnídat – to je věčně nezodpovězená otázka. Jsou lidé, kteří nedokážou začít den bez misky ovesných vloček nebo vydatné porce vajec, a jsou i tací, kterým se hnusí pomyšlení, že by jim před obědem prošel kolem úst jakýkoli druh jídla. Kdo má tedy pravdu a kdo se mýlí?

Šokující odpovědí je, že oba tábory mají pádné argumenty jak pro, tak proti jídlu, které bylo kdysi označováno za nejdůležitější jídlo dne, píše portál EatThis. Přitom pokud nesnídáte, nemá to na váš organismus jen negativní vliv – má i mnoho pozitivních přínosů. Jaké jsou tedy mínusy a plusy?

Vystavujete se riziku nemocí

Pokud nesnídáte, je u vás mírně vyšší riziko cukrovky 2. typu, vyšší riziko obezity v důsledku inzulínové rezistence a hormonální regulace, jakož i vyšší riziko infarktu a hypertenze.

Zbavujete své tělo základních živin

Snídaně je také skvělou příležitostí, jak do svého jídelníčku dostat tolik potřebné živiny, včetně vlákniny a vitamínů, které vám pomohou přečkat celý den. Vynechání snídaně tedy může způsobit, že jich nepřijmete dostatečné množství, což může přispět k dlouhodobým zdravotním následkům. Jak zní naše rada? Najděte si, co vám nejlépe vyhovuje. Pokud ráno nemáte hned hlad, počkejte hodinu nebo dvě, než něco sníte. Vaše jídlo by mělo zahrnovat vlákninu, která vám pomůže cítit se sytě po celý den a také pomůže s pravidelným vyprazdňováním.

Dostanete chuť na nezdravé jídlo

Pokud si nedopřejete žádnou snídani, pak to znamená, že vaše tělo nemá energii a do mozku se nedostanou žádné živiny od předchozí večeře, což může být zhruba 12 až 14 hodin předtím. Když nesnídáte, můžete mít i velmi nezdravá rozhodnutí, například koblihy v 10:30 ráno, kdy si najednou uvědomíte, že máte hlad. I když nejste velkými fanoušky snídaně, vaše orgány existují, a vy je musíte nakrmit, aby mohly dobře fungovat. I kdyby to byla jen rychlá miska ovesných vloček, koktejl z ovoce nebo vejce natvrdo. Snídaně je také dobrý způsob, jak si dopředu dodat živiny a udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Pokud se vám nechce snídaně připravovat, vyzkoušejte třeba ovesné vločky přes noc. 

Váš mozek může zbystřit

Podle mnoha lékařů může přerušovaný půst přispět k bystřejšímu a zdravějšímu mozku. Dvanáctihodinový nebo delší půst přepne tělo do ketózy, což je proces spalování tuků místo sacharidů. Tuk je mnohem lepším zdrojem paliva jak pro mozek, tak pro tělo, a jeho další výhodou je, že je člověk štíhlejší. Vynechání snídaně tedy může vést k tomu, že budete štíhlejší, zdravější, bystřejší a budete žít déle. Pokud nebudete jíst po sedmé hodině večerní a znovu se najíte až v osm nebo devět hodin ráno, zaměstnáte své tělo právě stavem ketózy.

Váš proces stárnutí je obrácený

Výhoda, která se stane vašemu tělu, když vynecháte snídani? Pomáhá to proti stárnutí. Konkrétně jde o zlepšení přirozeného procesu zvaného autofagie, což je odstraňování buněčného odpadu z vašeho těla, a to je forma detoxikace. Snadno si to můžeme představit jako ‚úklid‘ v těle. Autofagie odstraňuje vadné části, rakovinné bujení a metabolické dysfunkce a jejím cílem je zefektivnit naše tělo. Je nezbytná pro zdravé stárnutí a s přibývajícím věkem nabývá na významu. Vedle cvičení jsou delší půsty jedním z nejlepších způsobů, jak urychlit autofagii, protože dávají našemu tělu čas na vyčištění od zbytků.

Vaše imunita klesá

Když vynecháte snídani, vaše imunita klesá. Období hladovění vyvolává poškození buněk a tělo potřebuje pravidelný přísun potravy, aby si udrželo zdravou hladinu těch buněk, které bojují proti infekcím a zlepšují činnost bojových buněk v těle.

Zvyšuje se hladina kyselosti

Vynechávání snídaně může způsobit zvýšený výskyt kyselosti. Tělo je zmechanizováno tak, aby uvolňovalo kyselinu v trávicím ústrojí, když tělo cítí hlad a potřebuje palivo. Pokud tato kyselina nedostane potravu ke zpracování, což se nevyhnutelně nestane, pokud hladovíme a nebo několik hodin nejíme, vyplaví se na stěny blízkých oblastí, jako je žaludek, potravní trubice a srdce, a povede k překyselení organismu, které je velmi škodlivé a vzniká kvůli němu spousta dalších nepříjemností, které brzy pocítíte.

Zdroj: Eatthis.com