Je nadměrné pítí slazených nápojů zdravé?

Přidat na Seznam.cz

Příliš mnoho cholesterolu zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice, dvě hlavní příčiny úmrtí ve Spojených státech. Výzkum ukazuje, že pití sladkých nápojů přispívá k jeho růstu.

Téměř třetina dospělých v USA má vysoký cholesterol, podle údajů z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Nový výzkum ukazuje, že nápoje nasycené cukrem mohou nejen zvýšit hladinu cholesterolu, ale také snížit množství dobrého HDL cholesterolu v našem těle. Zjištění byla zveřejněna v časopise Journal of the American Heart Association. Údaje o téměř 6 000 osobách ve středním nebo vyšším věku byly analyzovány v průměru 12 let.

Slazené nápoje zvyšují hladinu cholesterolu
Vědci zjistili, že u lidí středního věku a starších lidí, kteří pijí slazené nápoje každý den, je větší pravděpodobnost vzniku abnormálního cholesterolu a triglyceridů ve srovnání s těmi, kteří je pijí zřídka slazené nápoje. Lidé s větším příjmem cukru měli 98 procent vyšší pravděpodobnost vzniku HDL cholesterolu a 53 procent vyšší pravděpodobnost vzniku vysokých triglyceridů. Ukázalo se vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. „Prostřednictvím této studie jsme ukázali, že cukr-slazení také nese vyšší riziko vzniku dyslipidémie a nepříznivých změn spojené s triglyceridy a HDL cholesterolu,“ řekl Dr. Nicola McKeown,nutriční epidemiolog Research Center v Bostonu.

Co doporučují odborníci?
„Příjem cukru a cukrovka hrají obrovskou roli při udržování cholesterolu,“ řekl Mark Peterman,kardiolog texaské zdravotní kliniky. Odborníci doporučují dodržovat a jíst středomořskou stravu, provádět dostatečné fyzické cvičení a vyhýbat se nadměrnému množství cukru. Doporučují přepnutí sycených nápojů do vodu. Zdůrazňují také potřebu měřit hladinu cholesterolu alespoň jednou ročně jako účinný způsob, jak udržet kardiovaskulární zdraví.