Co jíst, když je horko k zbláznění? Poradíme vám a přidáme tři recepty na svěží jídla

Přidat na Seznam.cz

Tyto tipy jsou pro dnešek jako dělané! Tíživá vedra někdy dávají našemu tělu zabrat, ale díky správným pokrmům mu můžeme ulevit a užít si léto naplno! Tipy a recepty zveřejnil deník Glamour.

Tísnivé horko může být pro nás a naše tělo velmi obtížné. Potíme se, cítíme se apatičtí a unavení a těšíme se na každou malou přestávku v každodenní rutině. Právě když má náš organismus podat špičkový výkon, často nám chybí chuť k jídlu. Jednoduchými tipy můžeme podpořit své tělo a dodat mu novou energii.

Jídlo a pití v horku: Na co byste si měli dát pozor

Vysoké letní teploty jsou samozřejmě více než vítané, ale mohou také rychle zkomplikovat každodenní život. Vždyť celý náš organismus se snaží udržet tělesnou teplotu, tedy ochladit se navzdory horku. To vyžaduje spoustu energie a samozřejmě také hodně tekutin. Co byste tedy měli jíst a pít, když je horko?

Díky těmto jednoduchým tipům můžete svému tělu dopřát přesně to, co potřebuje, aby uprostřed léta fungovalo co nejlépe:

  • Pijte hodně tekutin: Naše tělo potřebuje nejen tekutiny, které ztrácí velkým pocením, ale také tekutiny, které i tak potřebuje k normálnímu fungování. Nejlepší je ráno doplnit alespoň 2,5 litru a pít po celý den.
  • Vhodné nápoje: Ujistěte se, že tělu dodáváte i minerály, které ztrácí pocením. Skvělé jsou například elektrolytické nápoje, ale novou energii dodají tělu i lehké džusy. Ale pozor: velmi studené nápoje jsou kontraproduktivní, protože organismus je musí ochladit na tělesnou teplotu, nejlepší jsou proto nápoje o pokojové teplotě.
  • Menší jídla: Zvláště v horku je potravinové kóma to poslední, co potřebujeme. Snažte se jíst několik menších jídel denně namísto jednoho nebo dvou velkých, která mohou přetížit vaše trávení.
  • Lehká jídla: Pizze, spoustě chleba nebo velmi mastným jídlům bychom se v horku rozhodně měli vyhnout. Pokud se jim vyhnete, budete se cítit mnohem lépe, protože nebudete vynakládat energii na pomalé trávení.
  • Potraviny s hořkými látkami: Lehce nahořklé ovoce a zelenina jsou nejen detoxikačním prostředkem pro naše játra, ale také nás okamžitě osvěží. Například dužina grapefruitu může být v horkých dnech ideální svačinou mezi jídly.
  • Ovoce a zelenina s obsahem vody: S ovocem a zeleninou, které vás zasytí, ale zároveň podpoří vaši vodní bilanci, samozřejmě vyhrajete dvakrát tolik. Okamžitě vás osvěží a nezanechávají pocit zatíženého žaludku. Patří mezi ně vodní okurka, rajčata a meloun.
  • Pikantní jídla: Pokud do jídla zařadíte pikantní přísady, jako je chilli, tělu to skutečně pomůže. Otevírají póry a umožňují snadnější pocení, a tím i rychlejší snížení tělesné teploty.


Co jíst v horku? Přehled nejlepších potravin

Abychom neplýtvali energií na trávení těžkých jídel, měli bychom v horku jíst hodně ovoce a zeleniny, které nám dodají potřebné vitamíny a minerály, zasytí nás, ale neunaví.

Tyto potraviny jsou pro naše tělo obzvláště užitečné v horku:

  • Meloun
  • Bobule
  • Nektarinka
  • Broskev
  • Citrusové plody
  • Grapefruit
  • Třešně
  • Raketa
  • Okurka
  • Rajčata
  • Mrkev
  • Cuketa
  • Houby
  • Listový salát
  • Čerstvé bylinky
  • Ořechy
  • Kuskus
  • Quinoa
  • Bulgur
  • Mléčné výrobky

Tip: Mimochodem, mléčné výrobky mohou mít mírně chladivý účinek a lze je skvěle zakomponovat do lehkých pokrmů v podobě fety nebo přírodního jogurtu.

3 nápady na letní recepty: tak chutné i v horku!

Ať už jde o lehký začátek dne k snídani, rychlý oběd nebo lahodnou večeři, tyto jednoduché recepty milujeme do puntíku a samozřejmě jsou všechny ideální pro konzumaci v horku!

Melounový salát na snídani

Tento osvěžující ovocný salát si můžete připravit přímo na několik dní. Jednotlivé bobule můžete podle nálady nahradit svým oblíbeným ovocem.

Složení:

  • 1 meloun
  • 250 g borůvek
  • 250 g ostružin
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z ½ citronu
  • špetka mleté vanilky
  • 4 snítky máty

Příprava:

  1. Ovoce nakrájejte na kousky a vložte je do vhodné mísy.
  2. Poté smíchejte zálivku z citronové šťávy, javorového sirupu a vanilky a přelijte jí melounový a bobulový salát.
  3. Nakonec nasekejte lístky máty a posypte jimi salát. Nezapomeňte salát uchovávat v lednici, aby ovoce zůstalo čerstvé.

Tip: K tomuto chutnému ovocnému salátu se hodí i trocha přírodního jogurtu!

Studená okurková polévka na oběd
Tento recept na chutný oběd v horku opravdu splňuje vše, co bychom si mohli přát, když jsou teploty úmorné. Tato lahodná studená (!) okurková polévka chutná neuvěřitelně aromaticky a dodává našemu tělu spoustu tekutin, vitamínů a extra porci svěžesti.

Složení:

  • 400 g okurky (chlazené)
  • přibližně 35 gramů petrželky
  • lžička kopru
  • 200 gramů chlazeného jogurtu
  • 10 gramů soli
  • 0,5 lžičky pepře

Příprava:

  1. Všechny ingredience vložte do kuchyňského mixéru a rozmixujte na krémovou polévku.
  2. Pak ho naplňte do malých skleniček a dejte do lednice, dokud nebudete připraveni ho sníst, aby chutnal ještě více osvěžujícím způsobem!

Teplá večeře: barevná zelenina z trouby s halloumi
Jste velkým fanouškem Halloumi? Pak byste si opravdu neměli nechat ujít tento recept. Chutná úžasně vydatně, ale zároveň lehce a uklidňujícím způsobem osvěžuje.

Složení:

  • jedna sladká brambora
  • jedna červená cibule
  • jedno rajče
  • 20 g petrželky
  • ½ stroužku česneku
  • půlka citronu
  • jedno avokádo
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 250 g halloumi
  • jedna červená chilli paprička
  • pepř a sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů horního a dolního ohřevu.
  2. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj na kostičky nakrájené sladké brambory a červenou cibuli nakrájenou na kolečka. Trochu je osolte a opepřete a plech vložte na 20 minut do trouby.
  3. Zbývající zeleninu nakrájejte na malé kousky a smíchejte ji v salátové míse.
  4. Na pánvi osmažte halloumi dozlatova, pak ho nakrájejte na kousky a přidejte do salátové mísy.
  5. Smíchejte olivový olej, šťávu z poloviny citronu, nasekanou chilli papričku, kmín a petrželku, abyste vytvořili svěží zálivku, kterou zeleninu pokapejte.
  6. Nakonec přidejte hotovou zeleninu z trouby a vychutnejte si tuto lahodnou letní kombinaci!

Zdroj: Glamour