Horké a plné výrazných chutí: Tradiční i netradiční grog, svařák nebo oblíbený punč

Přidat na Seznam.cz

Sladký, horký a kořeněný – přesně takový je nápoj, ve kterém nechybí ani špetka alkoholu a s oblibou ho vyhledáváme zejména v době vánočních svátků. A i když všichni preferujeme jiný druh nápoje, každý tradiční recept lze vylepšit nebo si ho přizpůsobit tak, aby se vám trefil do chuťových pohárků. Inspiraci k přípravě těchto vánočních drinků můžete nakonec najít i v našich receptech.

Svařák dle tradice, ale i trochu jinak

Milujete sytou vůni a chuť červeného vína? Nechte se zahltit prožitkem, který vám dovede poskytnout. Kromě pečlivě vybraného koření dbejte i na to, aby bylo víno kvalitní, což se odrazí i na finální chuti vašeho svařáku, který vás během zimních večerů zahřeje.

Tradiční recept:

  • 1 BIO pomeranč (chemicky neošetřený)
  • 1 BIO citrón
  • červené víno
  • třtinový cukr
  • 1 celá skořice
  • 1 badyán
  • 1 čajové lžička hřebíčků

Pomeranč s citrónem si nakrájejte na kolečka. Do kastrolku nalijte víno, přidejte všechny suroviny a po dosažení bodu varu nechte 3 – 5 minut lehce probublávat.

Kdo prahne po změně chuti, může sáhnout po receptu, který není příliš typický. Experimentujte a vyrobte si snadno i netradiční svařák, který vás svou chutí třeba zaujme více než ten klasický.

Punč, který lze připravit na tisíce způsobů

Každý punč je jedinečný, jelikož si do něho můžete přidat prakticky jenom to, co máte nejraději. Zde vám představíme klasický recept, na který tradičně narazíte a můžete ho doma vyzkoušet.

Tradiční recept:

  • 1 dcl – 2 dcl rumu
  • 0,5 l černého čaje
  • 1 l červeného vína
  • 1 BIO citrón
  • 1 BIO pomeranč
  • 3 celé skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • cukr dle vaší chuti

Půlku citrónu a pomeranče nakrájejte na kolečka a ze zbylých půlek vymačkejte šťávu, kterou nalijte do hrnce společně s vínem, rumem, čajem a kořením. Vše důkladně promíchejte, přiveďte k varu a po několika minutách odstavte z plotýnky.

Punč lze připravit různými způsoby, kdy obměníte nejen druh alkoholu, ale i tekutiny nebo vína. Přidat rovněž můžete i ovoce, které máte rádi a vyzkoušet spojit chutě, které jsou pro vás lákavé.

Grog, který se nesmí ošidit

Dalším horkým nápojem, který neodmyslitelně patří k Vánocům je grog. Zapomeňte ovšem na nesmyslné zalévání rumu horkou vodou. Připravte si ho naopak poctivě a dle tradice, která je s ním dlouhá léta spojená.

  • 60 ml tmavého rumu
  • 15 ml limetkové šťávy
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 120 ml horké vody
  • 1 celá skořice
  • 1 plátek pomeranče

Tento recept představuje jednu porci a jednoduše ji připravíte ohřátím všech surovin k bodu varu, ovšem bez nutnosti vaření. Jestli toužíte po výraznější verzi tohoto horkého nápoje, vyzkoušejte Švédský vánoční grog, který vás nepochybně zahřeje, naladí a svou sladkou a kořeněnou chutí ohromí i vaše nejbližší.

Zdroj: Stream, Happy Mag, The Pioneer Woman, Cook Think, All Recipes