Olivový olej a středomořská dieta odeženou vážné nemoci a prodlouží vám život o dlouhá léta

Přidat na Seznam.cz

Pokud rádi vaříte na olivovém oleji, nebo si jím dokonce poléváte zelený salát, máte štěstí. Podle nové studie je konzumace olivového oleje spojena s nižším rizikem úmrtí z konkrétních příčin, včetně kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, neurodegenerativních onemocnění a respiračních onemocnění, píše portál EatThis.

Olivový olej je pro lidský organismus nutričně prospěšný, mnohé studie prokázaly, že nejenže snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění, ale je také spojován se sníženým rizikem revmatoidní artritidy, cukrovky a u žen dokonce způsobuje lepší hustotu kostí.

V porovnání s ostatními mastnými látkami na vaření s vysokým obsahem nasycených tuků je olivový olej zdravým zdrojem nenasycených tuků, které mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu v krvi a zmírnit záněty.

Olivový olej je také hlavním zdrojem tuků ve středomořské dietě, která je neustále hodnocena jako celkově nejzdravější způsob stravování vůbec. Tento typ stravy dodržují obyvatelé Středomoří, které tvoří nejhustší populace lidí, kteří se dožívají více než 100 let. Studie v oblasti potravin dokonce dokázala, že konzumace olivového oleje je spojena s úspěšným stárnutím u osob starších 70 let.

Středomořská dieta se soustředí například na ovoce a zeleninu, které byste měli přijmout 7-10 porcí denně. V zimě se nemůžeme na kvalitu dováženého zboží spolehnout, proto vsaďte na mrazem sušené ovoce či zeleninu, které si udržují veškeré vitamíny a minerály. Přečtěte si, které další suroviny do středomořské diety patří:

  • celozrnné potraviny
  • semínka a ořechy
  • mořské plody a ryby

Co naopak nejíst?

  • tučné mléčné výrobky
  • bílou mouku
  • uzeniny
  • vysoce zpracované potraviny
  • omezte sůl a cukr

Používání jiných tukových náhražek používaných v kuchyni, jako je margarín, máslo, majonéza a další ekvivalenty mléčného tuku, a dospěla k závěru, že při nahrazení těchto položek olivovým olejem bylo u účastníků nedávné studie nižší riziko úmrtí.

Zdroj: eatthis.com