Už jste začali s vánočním pečením? Tento recept na perníčky si zamilujete. Je rychlý a bez cukru!

Přidat na Seznam.cz

Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Jsou to tradiční dobrůtky a recepty na ně najdete po celém světě. Je těžké si vybrat. Pokud nemáte osvědčený recept, tento si zamilujete. A to nejen proto, že jsou naprosto rychlé a snadné na přípravu, ale také proto, že jsou vyrobeny ze zdravých surovin a navíc bez cukru.

Co budeme potřebovat na přípravu

Připravte si 400 g hladké nebo špaldové mouky, 50 g másla, které má pokojovou teplotu a dvě vejce. Pak k těmto ingrediencím přidejte jednu lžičku rumu, ale klidně ho vynechejte, pokud ho nemáte rádi. Nakonec přidejte tři lžíce medu. Nezapomeňte na perníkové koření, stačí jedna lžička, a aby byl perník nadýchaný, přidejte stejné množství jedlé sody.

Jak vše zamísit

Všechny ingredience dobře promíchejte, získáte tím kompaktní těsto, které však musíte nechat alespoň 12 hodin odpočinout. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc v chladničce. Těsto však můžete nechat v chladničce i déle, abyste si mohli připravit více perníčků a upéct čerstvé dobroty jednu po druhé. To je také tip pro běžné dny v roce, nejen na Vánoce, kdy chcete svým dětem dopřát například zdravé sladkosti, nebo když vás bude honit mlsná, perníčky budete mít raz dva.

Začneme tvarovat

Druhý den těsto vyndejte z lednice alespoň hodinu předtím, než s ním začnete pracovat. Vyválejte a vykrajujte libovolné tvary. Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké potřete v tenké vrstvě rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.

Nakonec zdobíme dle fantazie. Přejeme dobrou chuť.

Zdroje: Redakce, autorský text