Děti rodičů, kteří příliš pijí, jedí více nezdravých potravin, tvrdí studie

Přidat na Seznam.cz

Podle nové studie mají děti, jejichž rodiče pijí více alkoholu, větší pravděpodobnost, že budou závislé na nezdravém jídle. Vědci zjistili, že matky a otcové, kteří příliš pijí, mohou zvýšit riziko, že se jejich děti budou cpát hamburgery, pizzami, sušenkami a koláči, uvedl server Newsweek.

Hlavní autorka studie Lindzey Hooverová, postgraduální studentka psychologie na Michiganské univerzitě, uvedla: „Lidé, kteří mají v rodinné anamnéze závislost, mohou být vystaveni většímu riziku, že si vytvoří problematický vztah k vysoce zpracovaným potravinám.“

V potravinářském prostředí, kde jsou tyto potraviny levné, dostupné a silně propagované, je to opravdu náročné. Patří mezi ně také kuřecí nugety, párky, chipsy, zmrzlina, čokoláda a perlivé nápoje.

Tyto ultrazpracované výrobky mají vysoký obsah přidaného cukru, tuku a soli a nízký obsah bílkovin a vlákniny – a mohou vyvolat návykovou reakci.

Postihuje až každého pátého člověka a vyznačuje se ztrátou kontroly nad příjmem potravy, intenzivními chutěmi a neschopností omezit se navzdory negativním důsledkům.

Hooverová a její kolegové označili za hlavní rizikový faktor skutečnost, že jeden z rodičů má problémy s alkoholem. Zjištění vyplynulo z průzkumu mezi 357 muži a ženami ve Spojených státech.

Výzkum ukázal, že lidé se závislostí na jídle také častěji vykazovali osobní problémy s alkoholem, konopím, tabákem a vapingem.

Škodí to zdraví

Strava, v níž převažují vysoce zpracované produkty, a nadměrný příjem návykových látek jsou v moderním světě hlavními příčinami úmrtí, kterým lze předcházet.

Studie, publikovaná v časopise Psychology of Addictive Behaviors, naznačuje, že je zapotřebí intervencí, které by současně omezily návykové stravování a užívání návykových látek.

Hooverová uvedla: „Přístupy v oblasti veřejného zdraví, které snížily škodlivost jiných návykových látek, jako je omezení marketingu pro děti, mohou být důležité ke zvážení pro snížení negativního dopadu vysoce zpracovaných potravin.

Společný výskyt závislosti na jídle a problémového užívání návykových látek zjištěný v této studii naznačuje, že v léčebných přístupech může být nutné současně zohlednit návykové stravování a problémové užívání návykových látek.

Pro zdraví dětí radši nepít

Anamnéza problematického užívání alkoholu rodiči se zdá být rizikovým faktorem pro návykové stravování a může identifikovat jedince pro cílené preventivní úsilí. Přístupy v oblasti veřejného zdraví, které úspěšně snížily negativní dopad jiných návykových látek – například omezení marketingu, zdanění – mohou být důležité pro zvážení u vysoce zpracovaných potravin.

Ultrazpracované potraviny zvyšují riziko chronických onemocnění tím, že zbavují tělo „dobrých bakterií“.

Mají být pohodlné a chutné, ale snižují kvalitu stravy člověka, tvrdí odborníci na výživu. A u dětí je obzvlášť důležitá výživa. Zvažte proto, zda si, pokud máte děti, nedat o skleničku méně a hlavně nepít před dětmi.

Zdroj: Newsweek.com