Slévat nebo neslévat tekutinu na povrchu jogurtu? Jeden způsob je mnohem zdravější

Přidat na Seznam.cz

Už jste někdy otevřeli nádobu s jogurtem a viděli, že se nahoře hromadí kalná tekutina? Pokud ano, můžete zvolit jednu ze dvou cest: Buď tekutinu vylijete do dřezu, nebo ji vmícháte do jogurtu a vychutnáte si ji. Která z těchto možností je ta správná? A je pro vás tekutina dobrá, nebo špatná?

Podle všeho je v této tekutině mnohem víc, než se na první pohled zdá. Je to vlastně kyselá syrovátka, která vzniká během procesu kultivace (když se syrovátka suspenduje při míchání mléka), a má jedinečné nutriční výhody. Když ji vmícháte do jogurtu, získáte kombinaci laktózy, draslíku, vápníku, probiotik a bílkovin, které jsou důležité pro udržení silných kostí a srdce. Jogurt sám o sobě je skvělým doplňkem vaší běžné stravy, protože podporuje zdraví trávicího traktu, posiluje imunitní systém, dodává tělu důležité bílkoviny a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, jako je vitamín B12, vápník a vitamín D. Kyselá syrovátka mu dodává ještě větší výživovou dávku. A co se týče chuti? Možná bude váš jogurt o něco krémovější, ale jeho chuť se tím nezmění.

Pokud vám z jakéhokoli důvodu kyselá syrovátka v jogurtu nechutná, ale chcete si ji ušetřit, můžete stejné výživové výhody přenést do smoothie nebo polévky. Jeden uživatel Twitteru dokonce doporučil přilít si ji do čaje místo mléka nebo smetany. A pokud opravdu, ale opravdu nemůžete vystát vzhled nebo pocit té jogurtové tekutiny, můžete si jednoduše zkusit koupit řecký jogurt. Součástí jeho výrobního procesu je i odcedění většiny přebytečné syrovátky, která mu dodá hustší strukturu. Ale hej, teď už alespoň víte, co to je!

Zdroj: First for Women, Instagram