Jak na zdravější domácí brambůrky?
Brambůrky má ráda většina z nás, ale mnohdy nás odradí jejich kalorická hodnota. Ukážeme vám recept na zdravější chipsy, které můžete připravit i pro vaše děti.
Brambory
Doporučujeme brambory typu C, ty oloupejte, a nakrájejte na velmi tenké plátky. Připravené, asi 2-3mm široké lupínky pak důkladně vymyjte pod tekoucí vodou, aby v nich nebyl škrob, a nechejte je usušit. Mezitím si můžete připravit koření, které preferujete. Jedna porce brambůrků je zhruba ze tří větších brambor.
Koření
Můžete improvizovat, nebo vsadit na to, co vám chutná. Nikdy nezklame například sladká paprika, bylinky, nebo obyčejná sůl. Brambůrky pak okořeňte až tehdy, kdy jsou usmažené.
Smažení
Do rozpáleného oleje vkládejte plátky brambor tak, aby se k sobě nelepily. Po usmažení je nechejte odkapat a můžete okořenit. Doporučujeme vyzkoušet také zdravější variantu s menším množstvím oleje. Předehřejte si troubu na 200°C, a plech vyložte pečícím papírem. Plátky brambor na něj vyskládejte tak, aby se nedotýkaly, a postříkejte je trochou oleje. Nakonec je okořeňte, a nechte péct na 15-20 minut.
zdroj: toprecepty, recepty, bajola