Léto je období lehkých svačinek. Vyzkoušejte tenhle velký letní salát

Přidat na Seznam.cz

Někteří z nás mají doma zahrádku, která se člověku odměňuje zdravými potravinami, jež různě zpracováváme. Jedním takovým produktem je i tento letní salát, který musíte zaručeně vyzkoušet.

Tento nádherný a zdravý letní zeleninový salát, plný krásných plodin, včetně zlaté řepy, avokáda, kukuřice, mikrozeleniny a ředkviček, je časově nenáročný, píše web EatingWell. Cizrna a edamame dodávají salátu šťávu a bylinkový dresink s podmáslím a avokádem ho činí opravdu výjimečným. Podávejte ho samostatně jako lehké vegetariánské jídlo nebo přidejte grilované kuřecí maso a připravte si snadnou večeři na všední večer.

Ingredience:

  • 3 malé řepy
  • 2 avokáda
  • 1 šálek nasekaných čerstvých bylinek (například estragon, kopr, petržel, pažitka a nebo koriandr)
  • ½ šálku podmáslí
  • 2 lžíce vody
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ¾ lžičky soli
  • 8 šálků nakrájeného římského salátu
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 šálek lehce zabalených mikrozelenin (například hráškových výhonků)
  • 1 šálek čerstvých kukuřičných zrn
  • Ředkvičky (nemusí být)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

  • Zabalte řepu do listu pečícího papíru, který lze použít v mikrovlnné troubě. Mikrovlnnou troubu zapněte na vysoký výkon na 10 až 12 minut, po změknutí řepu nakrájejte.
  • Nakrájejte avokádo a pár nakrájených kousků si dejte na stranu na ozdobu.
  • V mixéru smíchejte bylinky, podmáslí, vodu, česnek, 2 lžíce plus 2 lžičky citronové šťávy a 1/4 lžičky soli. Pyré rozmixujte do hladka.
  • Přidejte nakrájené avokádo a mixujte dohladka.
  • Římský salát naaranžujte na velký talíř. Navrch dejte cizrnu, mikrozeleninu, kukuřici, plátky ředkviček, plátky červené řepy a plátky avokáda.
  • Pokapejte olejem a zbývajícími 2 lžičkami citronové šťávy a posypte zbývající 1/2 lžičky soli.
  • Salát přelijte lžící podmáslové zálivky.
  • Dobrou chuť!

Zdroj: eatingwell.com, Instagram