Řekneme vám hned 5 důvodů, proč zařadit houby do jídelníčku
Houby jsou sice malé, ale výživově jsou mocné. Od klouzků a portobello až po asijské druhy, jako jsou shiitake a enoki, máme z čeho vybírat. Zde je pět skvělých zdravotních (a chuťových) benefitů, které houby přinášejí.
Silné kosti
Po vystavení polednímu UV slunečnímu záření se houby stávají nositeli vitaminu D, který je nezbytný pro dobré zdraví kostí.
Lehké a krásné
Jeden šálek syrových hub má pouhých 73 kJ (17 kcal), takže představují chutný nízkokalorický způsob, jak obohatit saláty a smaženice.
Zvýrazňovač chuti
Houby mají přirozeně vysoký obsah glutamátu, který přispívá k jejich bohaté, pikantní chuti (známé také jako umami). Jejich použití v pokrmech prohloubí a zvýrazní jejich chuť.
Vitamínová bomba
Houby poskytují celou řadu energizujících a stres uvolňujících vitaminů skupiny B, včetně niacinu a riboflavinu.
Lék pro naše střeva
Jeden šálek hub obsahuje něco málo přes 1 g vlákniny, která pomáhá podporovat spokojená a zdravá střeva.
Zdroj : healthyfood.com