Šest nejchutnějších způsobů, jak získat více vápníku a snížit riziko osteoporózy

Přidat na Seznam.cz

Kdyby měl svět zdraví kostí svého maskota, byl by jím vápník. Tento minerál je totiž hlavní strukturální složkou kostí a zubů. Ale jak se ukázalo, úloha vápníku v těle nekončí u kosterního systému. A s těmito potravinami ho budete mít dostatek.

Tělo si však vápník nedokáže vyrobit samo. Místo toho musí tento základní minerál získávat prostřednictvím stravy. Jinak si tělo začne vápník z kostí brát, což může časem způsobit úbytek kostní hmoty a v konečném důsledku zvýšit riziko osteoporózy, píše web RealSimple. Které potraviny s vysokým obsahem vápníku jsou nejzdravější a můžete si je každý den přidat na talíř?

Mléko

Mléko je dobře známým zdrojem vápníku a to z dobrého důvodu. Jeden šálek plnotučného mléka obsahuje 306 miligramů vápníku a jeden šálek odtučněného mléka 322 miligramů. Mléko je také plné vysoce kvalitních bílkovin a základních živin jako je hořčík, zinek a vitamin B12. A co je nejlepší? Nápoj si můžete vychutnat na nespočet způsobů, od horkého kakaa až po cereálie.

Jogurt

Pokud vám mléko nevyhovuje, zvažte jogurt, který vám dodá vápník. Jako fermentovaný mléčný výrobek má podobný výživový profil jako mléko. Mezi jeho významné živiny patří bílkoviny, vitamin B12 a vápník. Navíc jogurt díky své fermentované povaze obsahuje probiotika, které podporují zdraví střev.

Sýr

Sýr jako mléčný výrobek je další potravinou bohatou na vápník, která si zaslouží pozornost. Za zmínku stojí zejména sýry ricotta a mozzarella. Půl šálku sýra ricotta obsahuje asi 305 miligramů vápníku, zatímco půl šálku částečně odtučněného sýra mozzarella má asi 299 miligramů. Sýry obsahují i další potřebné látky, kterými jsou vitamin B12, vitamin A a bílkoviny.

Sója

Rostlinné potraviny sice obvykle obsahují méně vápníku než mléčné výrobky, ale i tak mohou přispět k celkovému příjmu vápníku. Jedním z takových příkladů je sója neboli sójový protein, který pochází ze sójových bobů. Sójové výrobky jsou ideální, pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy nebo dodržujete rostlinnou stravu, protože obsah bílkovin v nich je srovnatelný s mléčnými výrobky.

Tmavá listová zelenina

Přesně tak, zelená listová zelenina je překvapivě bohatým zdrojem vápníku spolu s živinami, jako je vláknina, kyselina listová, vitamin C a vitamin K a to je jen několik z nich. Z hlediska obsahu vápníku patří mezi nejlepší špenát, tuřín a kapusta. A neomezujte se pouze na saláty: Listová zelenina je všestrannější, než si možná myslíte. Chcete-li zvýšit svůj příjem, začněte den přidáním zelenin do snídaňového smoothie nebo zeleninové omelety.

Fazole

Kromě sójových bobů nabízejí vápník i další druhy fazolí. Víte, že například v půl šálku vařených bílých fazolí získáte asi 80 miligramů vápníku? Fazole jsou také vydatným zdrojem rostlinných bílkovin, takže se skvěle hodí do rostlinných hamburgerů a vegetariánského chilli.

Zdroj: realsimple.com