3 překvapivé efekty konzumace ovesných vloček

Přidat na Seznam.cz

Ovesné vločky jsme si oblíbili především po ránu. Jednoduše si je připravíme během několika vteřin, ale víme o tomto pokrmu, který lze skvěle kombinovat, už vše podstatné?

Ovesné vločky nás vyživují
Oves poskytuje silný zdroj řady živin, včetně hromady vitamínů a minerálů. Poskytuje také zdravou rovnováhu makroživin – obsahuje dobrý zdroj sacharidů a bílkovin. Když jsou doplněny ořechy, ořechovým máslem nebo semínky, doplňují makroživinový profil extra bílkovinami a zdrojem zdravého tuku.
Jedna miska ovesných vloček obsahuje asi 150 kalorií, 4 gramy vlákniny a 6 gramů bílkovin. Ovesné vločky bohaté na živiny obsahují thiamin, hořčík, fosfor, zinek, mangan, selen a železo. Tyto klíčové vitamíny a minerály spolu s vyváženým profilem makronutrientů dělají z ovesných vloček ideální možnost snídaně, která vám nastartuje den.

Poskytuje nám tyto klíčové antioxidanty.
I když jste si již možná byli vědomi neuvěřitelného nutričního profilu ovesných vloček, možná jste nevěděli, že oves ve skutečnosti obsahuje řadu silných antioxidantů. Oves má vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných sloučenin nazývaných polyfenoly. Nejpozoruhodnější je jedinečná skupina antioxidantů zvaná avenanthramidy, které se téměř výhradně nachází v ovsu. Avenanthramidy mohou pomoci snížit hladinu krevního tlaku zvýšením produkce oxidu dusnatého. Tato molekula plynu pomáhá rozšiřovat krevní cévy a vede k lepšímu průtoku krve. Avenanthramidy mají navíc protizánětlivé a protizánětlivé účinky.

brown cereals in white ceramic bowl
Foto: Fallon Michael / Unsplash.com

Antioxidanty nalezené v ovsu mohou posílit vaše zdraví potenciálním snížením krevního tlaku a zlepšením průtoku krve. To je další překvapivý, ale příznivý účinek pravidelné konzumace ovesných vloček, který by neměl být přehlížen.
Navíc, když zkombinujete ovesné vločky s jinými plody obsahujícími antioxidanty, jako jsou čerstvé nebo zmrazené bobule, získáte z denního nebo týdenního příjmu ovesných vloček ještě bohatší nutriční profil.

Může zlepšit hladinu cholesterolu dvěma způsoby
Ovesné vločky mají sílu pozitivně ovlivnit hladinu cholesterolu dvěma různými způsoby. Jeden účinek pravidelné konzumace ovesných vloček ovlivňuje celkovou hladinu cholesterolu. Druhý účinek ve skutečnosti poskytuje ochranu před poškozením.
Oba tyto dopady jsou obzvláště důležité, protože vysoký cholesterol v krvi zvyšuje riziko úmrtí na nemoci, zejména na srdeční choroby. Srdeční choroby jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. Jedním z hlavních rizikových faktorů je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Mnoho studií ukázalo, že vláknina beta-glukanu v ovsu je účinná při snižování hladiny celkového i LDL cholesterolu. Beta-glukan může zvýšit vylučování žluči bohaté na cholesterol, a tím snížit cirkulující hladiny cholesterolu v krvi.
Proto se předpokládá, že beta-glukan nacházející se v ovsu poskytuje výhody, pokud jde o snížení hladiny cholesterolu. Kromě toho, oves má potenciál poskytovat ochranu před poškozením.
„Oxidace LDL (špatného) cholesterolu, ke které dochází, když LDL reaguje s volnými radikály, je dalším zásadním krokem v progresi srdečních onemocnění. Produkuje zánět v tepnách, poškozuje tkáně a může zvyšovat riziko infarktu a mozkové mrtvice. Jedna studie uvádí, že antioxidanty v ovsu společně s vitaminem C zabraňují oxidaci LDL. Pravidelná konzumace ovesných vloček má tedy potenciál chránit vaše srdce mnoha smysluplnými způsoby.

Jídlo, které si zvolíte jako palivo pro své tělo, bude mít zásadní dopad na to, jak se budete celkově cítit každý den. Pokud tedy potřebujete zdravou, levnou, sytou a všestrannou snídani, vyzkoušejte ovesné vločky. Možná budete příjemně překvapeni.