Jak šetrně a ekologicky vyprat? Řešením je domácí gel na praní

Přidat na Seznam.cz

Zvláště v dnešní době, kdy se člověk snaží ušetřit, kde se dá, a navíc s ohledem na životní prostředí, se vyplatí výroba domácího gelu na praní. Nestojí to téměř nic a možná vás to bude i bavit a příště už do obchodu pro prací prášek ani nepůjdete.

Ekologický, levný a účinný

Praní v domácím gelu vám zaručí, že vaše prádlo bude šetrně a dobře vypráno, což ocení zvláště maminky kojenců a alergici. Nebude sice možná vonět jako čerstvě rozkvetlá louka, ale aspoň víte, že bude bez přidané chemie a můžete mít dobrý pocit, že jste si ho vyrobili sami. Do jeho výroby můžete zapojit i děti, které jsou nadšené každým „vyráběním“. Cena domácího gelu na praní vás vyjde pouze na cenu za jedno mýdlo na praní a použitou vodu.

Co k výrobě domácího gelu na praní budete potřebovat?

1 mýdlo na praní, 5 litrů vařící vody (můžeme přidat 15 kapek esenciálního oleje)

Recept je možno vylepšit o sodu na praní:

1 mýdlo na praní, 300 g práškové sody na praní, 10 litrů vařící vody

Z této dávky získáte po ztuhnutí gel na přibližně 30 pracích cyklů.

Jak postupovat 

Nastrouhejte mýdlo na starším struhadle, přesypte do většího hrnce nebo mísy, přilejte vroucí vodu a míchejte. Postupně přilévejte vařící vodu a míchejte dál. Domácí gel je v teplém stavu tekutý, takže ho přelijte ještě za tepla do uzavíratelné nádoby. Gel ztuhne a bude mít konzistenci podobnou pudingu. (Pokud chcete přidávat esenciální olej, počkejte, až směs zchladne a teprve poté přidejte olej). Nechte stát přes noc a máte hotovo a připraveno k použití. Na jedno praní použijte 2 – 3 polévkové lžíce gelu nejlépe přímo do bubnu pračky. Budete možná překvapeni tím, jak dlouho vám zásoba pracího prostředku vyrobeného z jednoho mýdla vydrží.

Pro variantu se sodou na praní:

Po rozpuštění mýdla ve vroucí vodě přimíchejte sodu na praní a míchejte dál až do jejího rozpuštění, nakonec přilévejte vařící vodu. Rozlijte do nádob a nechte stát přes noc.

Zdroje: redakce – autorský článek, vlastní zkušenost