Zmrzlinový boom: tradiční italská zmrzlina versus britské příchutě majonézy a pečených fazolí

Přidat na Seznam.cz

Italští výrobci zmrzliny zažívali v posledních dvou letech velmi těžké časy. Kvůli karanténě a omezením klesla výroba i spotřeba zmrzliny téměř o 20 %. V letošním roce, konkrétně v posledních několika měsících, však došlo k výraznému nárůstu výroby a konzumace zmrzliny, píše euronews.

Všude je opět plno a po italských ulicích se potulují turisté i místní obyvatelé, kteří jsou rádi, že se mohou trochu zchladit.

V celostátně proslulé zmrzlinárně Gelateria De‘ Coltelli má mistr zmrzlinář Gianfrancesco Cutelli plné ruce práce, aby udržel krok s hordami zájemců, kteří chtějí ochutnat jeho zmrzlinu.

„Po tomto dlouhém období pandemie jsme se díky vlně veder opět rozjeli, práce jde velmi dobře. Měli jsme a máme trochu problémy se sháněním surovin, které měly obrovský nárůst nákladů, ale spotřeba stoupá, je hodně zákazníků, hodně turistů, takže jsme velmi spokojeni,“ říká.

Jeho příchutě sahají od těch tradičních a jednoduchých, jako je čokoláda, až po složitější a exotičtější recepty, jako jsou mandle s kandovanou citronovou kůrou a šafránem.

Univerzita zmrzliny

Umění a tradiční řemeslo výroby italské umělecké zmrzliny se vyučuje na Carpigiani Gelato University v Boloni. Studenti z celého světa se zde scházejí, aby se seznámili s historií, vědou a uměním výroby gelata.

Někteří studenti univerzity již v oboru pracují, ale rozhodli se zdokonalit své dovednosti u mistrů gelatiérů, mezi něž patří i Alessandro Masia.

Masia věří, že klíčem k výrobě vynikající zmrzliny je znalost ingrediencí a projevení kreativity při kombinování různých chutí.

„Experimentování je jedním z klíčových bodů naší práce. Takže musíme být zvědaví. Víme, jak vyvážit recepturu, víme, jak zkombinovat ingredience,“ říká Masia.

Odvážné britské příchutě

Britové ve Velké Británii oslavují horké počasí mnohem divočejšími příchutěmi zmrzliny.

V Anya Hindmarch Village v londýnské čtvrti Belgravia nabízí pop-up zmrzlinárna zákazníkům možnost ochutnat řadu podivných a úžasných příchutí zmrzliny, včetně pečených fazolí Heinz, PG Tips, worcestrové omáčky a majonézy.

„Jedná se o zmrzlinový projekt vytvořený Anyou Hindmarch. Jde o povýšení každodenních chutí. Proto jsme vzali klasické příchutě z britských obchodů a proměnili je ve zmrzlinové příchutě,“ řekla Hannah Wearneová, obchodní zástupkyně společnosti The Village.

I u nás už můžete ochutnat skutečně kvalitní zmrzliny z dobrých infrediencí. Nemusíte proto jezdit do Itálie.

Užijte si kvalitní zmrzlinu i u nás v Čechách.

Zdroj: euronews