Mlsáte rádi čokoládu? Teď ji budete milovat ještě více. Víte proč?
Mnoho lidí z celého světa ji oceňuje pro její jedinečnou chuť a vůni. Tato oblíbená sladká pochoutka zlepšuje náladu a dodává tělu mnoho cenných látek. Jak uvádí web msn.com, výsledky nejnovějších studií potvrzují, že čokoláda má příznivý vliv i na kognitivní funkce (např. pozornost, paměť, logika, orientace, komunikace – pozn. red.).
Vědci v Itálii se rozhodli prozkoumat předchozí studie z hlediska účinků katechinů (antioxidantů obsažených v kakau) na funkci mozku. Překvapivé výsledky této analýzy byly zveřejněny v lékařském časopise Frontiers in Nutrition. Ukázalo se, že pravidelná konzumace katechinů příznivě ovlivňuje naše kognitivní funkce. U účastníků studie, kteří pravidelně a dlouhodobě konzumovali kakao a čokoládu, byla pozorována lepší pracovní paměť a lepší schopnost zpracovávat informace.
Jak čokoláda ovlivňuje naši paměť
Starší lidé, kteří dlouhodobě (od pěti dnů do tří měsíců) jedli kakaové flavonoidy (látky známé pro své antioxidační působení – pozn. red.), měli lepší kognitivní schopnosti. Účinky pravidelné konzumace kakaa a čokolády se nejvíce projevily u těch z nich, kteří trpěli počáteční poruchou paměti nebo jinými typy mírných kognitivních poruch. Tito lidé zaznamenali zlepšení pracovní paměti, pozornosti, plynulosti slovního vyjadřování a rychlosti zpracování informací.
Výzkum přinesl dobré zprávy také pro ženy, které si dopřávají sladkou chvilku v podobě mlsání čokolády po probdělé noci. V takovém případě totiž nedošlo k žádnému zhoršení kognitivních funkcí!
Tmavá čokoláda je nejvíc
Autoři studie Michele Ferrara a Valentina Socci z univerzity v L’Aquile v Itálii se domnívají, že kakaové flavonoidy zlepšují kardiovaskulární funkce a mohou zvyšovat produkci krve proudící kolem hipokampu a ohybu cingula. Podle vědců má tmavá čokoláda nejvyšší koncentraci flavonoidů, proto je vhodné ji pravidelně konzumovat.
Zdroj: msn.com