Jak pořádně vyčistit troubu v pěti jednoduchých krocích?

Přidat na Seznam.cz

Jednou z nejvíce opovrhovaných prací je čištění trouby. Je velmi snadné ho ignorovat, stačí přece zavřít dvířka, ale má to strašný účinek. Než si plně uvědomíte hrůznost situace, mohou uplynout měsíce, a to už se potýkáte s vrstvami těžce zapečené mastnoty a špíny.

1. Namíchejte si vlastní čisticí roztok z jedlé sody a vody

Skvělým trikem na čištění trouby je použití jednoduchého domácího roztoku z jedlé sody a vody. K celé metodě budete potřebovat pouze jedlou sodu, vodu, bílý ocet, vlhkou utěrku na nádobí, gumové rukavice a láhev s rozprašovačem. V malé misce smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s několika lžícemi vody, dokud nezískáte hmotu podobnou pastě.

2. Potřete troubu čisticí pastou

Rozetřete domácí pastu po celém vnitřním prostoru trouby. Pokud je vaše trouba obzvláště špinavá, použijte k tomu gumové rukavice. Pokud se pasta zbarví do hněda, je to normální. Ujistěte se, že jste pastou pokryli všechny části trouby včetně skleněných dvířek.

3. Nechte ji přes noc odležet

Roztok jedlé sody nechte v troubě odpočívat 12 hodin (nebo přes noc). Mezitím by bylo dobré strávit tuto dobu důkladným čištěním roštů.

4. Otřete troubu

Poté, co trouba strávila 12 hodin (nebo noc) v roztoku jedlé sody, vezměte vlhkou utěrku a otřete vnitřek trouby, jak jen to půjde. Na těžko přístupných místech můžete použít špachtli, kterou seškrábnete ztvrdlou jedlou sodu.

5. Postříkejte ji octem a znovu otřete

Do lahve s rozprašovačem dejte trochu bílého octa a postříkejte jím celý vnitřek trouby, abyste zajistili zářivou a důkladnou čistotu. Když ocet reaguje s roztokem jedlé sody, začne pěnit. To je normální! Vezměte vlhký hadřík a naposledy jej otřete, abyste se ujistili, že všechny zbytky jedlé sody jsou pryč.