Jak snadno vyčistit digestoř
Digestoř je jedno z těch míst, které čistíme méně, než bychom měli. Někdy dokonce vůbec. Natáhněte si gumové rukavice, teď vám poradíme, jak se poprat se špínou a mastnotou usazenou na vaší digestoři.
Kuchyňská digestoř je skvělý pomocník; odstraňuje pachy vznikající při vaření, odsáváním par také snižuje vlhkost v místnosti a tím i riziko vzniku nebezpečné plísně. Aby však dobře sloužila, musí být čistá. A to je někdy boj, zvlášť pokud její čištění dlouhodobě zanedbáváme.
Jak poznat, že je nejvyšší čas dát se do čištění? Digestoř je na povrchu pokrytá mastnotou smíchanou s prachem, přístroj je hlučnější a klesá jeho schopnost odstraňovat pachy a páru.
Čistá zvenku i zevnitř
Na čistou digestoř je příjemný pohled. Vnější povrch digestoře, tj. horní plášť a spodní mřížku, proto omyjte pomocí houbičky, teplé vody a odmašťovacího přípravku na nádobí.
TIP 1: Jako netoxický odmašťovací přípravek skvěle poslouží marseilleské mýdlo vyrobené podle tradiční receptury.
TIP 2: Pokud se mastnota zarputile drží, vyzkoušejte ocet. Nastříkejte ocet na spodní mřížku a nechte hodinu působit, potom otřete houbičkou namočenou v teplé mýdlové vodě.
Zanesené filtry ukryté uvnitř sice nejsou vidět, právě jejich stav má ale zásadní vliv na funkčnost přístroje. Podle velikosti filtru vyberte vhodnou nádobu (plech, kbelík či dřez) a naplňte ji horkou vodou. Ve vodě rozpusťte 1/4 hrnku jedlé sody, přidejte také odmašťovací přípravek na nádobí. Z digestoře vyjměte filtr a vložte ho do připravené čistící lázně. Nechte odmočit, potom očistěte měkkým kartáčkem. Omyjte v teplé mýdlové vodě a nakonec důkladně osušte.
Pokud budete digestoř čistit pravidelně a v krátkých intervalech, odmění se vám lepším fungováním a snadnější údržbou.
Zdroj: Kitchn, Taste of Home