Vyražte do Amsterdamu a ochutnejte ty nejlepší jídla i sladkosti. Které to jsou?

Přidat na Seznam.cz

Díky kanálům zlatého věku a muzeím světové úrovně není dovolená v Amsterdamu žádným oříškem. V současné době se Amsterdam vyznačuje prosperující a fascinující kuchyní, která se neustále mění. Amsterdam má významné kulinářské odvětví a jeho tradiční holandská kuchyně může být neuvěřitelně chutná.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na nejzajímavější jídla, která musí každý turista při návštěvě Amsterdamu ochutnat.

Stroopwafel

Stroopwafel se skládá z tenkých vrstev těsta naplněných horkou karamelovou omáčkou, která je neuvěřitelně chutná. Po krátkém stlačení na rozpáleném grilu jsou připraveny ke konzumaci a lze je také zabalit a skladovat po dlouhou dobu. Tyto holandské vafle se mají vychutnávat s horkým nápojem. Tím, že stroopwafel položíte na horký hrnek, se karamelový sirup uvnitř vafle rozpustí, takže je lepkavá a teplá. Stroopwafel lze koupit kdekoli v okolí Amsterdamu.

Herring

Sleď je oblíbeným pouličním pokrmem v Amsterdamu, konkrétně ve Stubbe’s Haring Fish Stall, kde je nabízen ve stáncích se sleďi rozmístěných po celém městě. Nizozemský sleď se podává tepelně neupravený, pro zajištění bezpečnosti byl zmrazen a poté byl napůl naložen do soli a několik dní zrající ve dřevě s oddělenými kostmi. Heering je jedním z charakteristických nizozemských jídel a hosté ho mohou jíst na papírových talířích spolu s cibulí a okurkami nebo na toastu.

Appeltaart

Appeltaart je v Amsterdamu oblíbený a typický holandský dezert, který je klasický a jednoduchý. Protože je tak chutný, nabízejí ho v každé pekárně a na jídelním lístku každé kavárny. Na rozdíl od jiných jablečných koláčů připomíná amsterdamský jablečný koláč koláč a je vytvořen z tlustě nakrájených jablek a náplně z másla, mouky a cukru opečené na povrchu. Tento lahodný dezert je mnohem lepší, když se podává se šlehačkou.

Patatje Oorlog

Patatje oorlog je holandské občerstvení podávané na ulicích, zejména ve Vleminckx Sausmeesters; skládá se z hranolek obložených mnoha zálivkami. Název pokrmu se překládá jako „válečné hranolky“, což nejspíše odkazuje na myšlenku, že konzumace patatje oorlog je chaotický proces, podobný bitevnímu poli s hranolky, cibulí a omáčkami po celé ploše hranolků. Podává se nejlépe se studeným pivem k pití.

Croquette

Holandské krokety, známé také jako kroketten, jsou v Nizozemsku proslulé. Jsou k dostání v nizozemských rychlých občerstveních známých jako „snack bary“. Kroket je smažená rolka z hovězího ragú. Obvykle se podávají s hořčicí. Kroketten se vyrábí z různých ingrediencí, ale nejčastěji se používá hovězí ragú a telecí maso v prémiových variantách. Kroket nejsnáze získáte v prodejních stáncích nebo ve známém obchodě s kroketami Kwekkeboom.

Oliebollen

Oliebollen se často podává s moučkovým cukrem na povrchu. Do těsta se často přidávají rozinky nebo třešně, aby bylo chutnější. Holanďané je rádi jedí po celé svátky, zejména na Silvestra. Hollandse Gebakraam v jižním Amsterdamu podává oliebollen na povrchu křupavý a uprostřed nadýchaný. Nabízejí také housku Bueno s ručně vyráběnou náplní kinder Bueno a lahodnou čokoládovou polevou Nutella.

Zdroj: The Travel