Jak správně párovat červené i bílé jídlo s pokrmy?
Správné párování nápojů s pokrmy je umění, které může výrazně umocnit celkový chuťový zážitek. Umíte to? Podíváme se na pár základních tipů, s nimiž lze začít. Vyzkoušejte je sami, nebo ohromte příští návštěvu.
Základním pravidlem je vyvážení. Lehká vína patří k lehkým jídlům, a naopak k tučným pokrmům se více hodí těžší červená vína. Je to ale trochu složitější, nelze říct, že by se všechna bílá vína hodila ke stejným pokrmům.
K čemu se hodí bílé víno?
Bílé víno je svěží a lehké, takže se hodí k pokrmům, jež nevyžadují silnou chuťovou oporu. Takový Ryzlink nebo Sauvignon Blanc se doporučují k zeleninovým salátům, rybám, mořským plodům, pokrmům s bylinkami a citronem. Vynikající jsou i s kozím sýrem, který je jemně kyselý stejně jako bílé víno. A pokud chceme být ještě konkrétnější, bílá francouzská vína z oblasti Chablis se hodí k rybám a mořským plodům, zatímco Sauternes (je sladší) se doporučuje k dezertům či foie gras.
S čím párovat červené víno?
Naproti tomu červené víno má plnou a intenzivní chuť, což znamená, že byste ho měli párovat s výraznými pokrmy. K červeným masům, jako jsou steaky a zvěřina, jsou skvělá Cabernet Sauvignon či Syrah. Hodí se i k sytým sýrům typu parmezán či cheddar. A třeba takové červené víno z Bordeaux se doporučuje k pečenému hovězímu. Jemnější červená vína typu Pinot Noir se hodí k drůbeži a tučným rybám, houbovým pokrmům, cammembertu apod.
A co sekty?
Sekt je speciální kategorií. Využívá se pro slavnostní události, co se týče pokrmů, výborně sedne k předkrmům, jako jsou krevety, ústřice či saláty. Dobrý je spolu s asijskými jídly (například se sushi) a z dezertů sedne k tvarohovým dortům, štrúdlům či koláčům a jiným ovocným dezertům.
Zbývá už snad jen poslední otázka. Kde pořídit kvalitní víno a destiláty? Přece v e-shopu vinoadestilaty.cz!