Jak pít, abyste si neublížila? Jednoduché triky, jak přežít večírek bez rizika následné kocoviny

Přidat na Seznam.cz

Podzim se může stát těžkým obdobím pro vaše játra. Přichází doba různých večírků a společenských setkání. Mnohé z nás na nich zatěžují tělo nejenom jídlem, ale i konzumací alkoholu. Játrům, která mají za úkol metabolizovat alkohol, byste proto měla věnovat náležitou pozornost a dodržovat některé zásady, aby co nejméně trpěla.

Nikdy nepijte nalačno

Především nikdy nepijte na prázdný žaludek. Konzumace alkoholu na prázdný žaludek nejenom silně zvyšuje hlad, ale také dráždí sliznice orgánů trávicího systému. Jídlo také zpomaluje vstřebávání etanolu do krve. Co ale jíst? Velmi důležité je, aby občerstvení bylo vhodné. Ideální budou zdravé produkty bohaté na živiny. Někteří zkušenější také naznačují, že jídlo by mělo mít v sobě hodně tuku. Sladkosti a jiné prázdné kalorie jako třeba brambůrky nepomohou a mohou vám dokonce ublížit. Ve směsi s alkoholem posilují jeho účinek na tělo a způsobí, že se druhý den budete cítit hůře. Slané občerstvení vás naopak může v pití podpořit. Pokud možno vynechejte destiláty a snažte se během večírku zabavit – tancujte, zahrajte si třeba kulečník, o to méně toho vypijete.

Dejte si hodně vody

Při konzumaci alkoholu byste měli nejprve pamatovat na správnou hydrataci těla. Je důležité pít hodně vody, protože alkohol může vést k dehydrataci. Voda také zlepšuje funkci jater a pomáhá detoxikovat tělo po vypití alkoholu. Jedna velká sklenice vody vypitá každou hodinu je naprosté minimum, co byste měla na večírku táhnoucím se dlouho do noci udělat. Prokládejte alkohol vodou nebo nealkoholickým pitím. Velký vliv na to, jak se naše tělo vypořádává s ethanolem, má samozřejmě strava, a to i předtím, než na akci vůbec vyrazíte. V době zvýšeného pití procentních nápojů je dobré jíst malé pokrmy, asi pět nebo šest denně, složené z lehkých produktů s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny. Nejlépe bude fungovat libové maso, zelenina, rostlinné tuky. Sladké, slané a mastné občerstvení se nedoporučuje, zatěžuje játra. Dejte také pozor na léky, které užíváte. Některé z nich mohou zvýšit riziko poškození jater po pití alkoholu. Pokud musíte užívat nějaké léky, pečlivě si přečtěte příbalovou informaci a v případě pochybností se jich vzdejte.

Nezapomeňte na vitamíny

Chcete-li pomoci játrům při konzumaci alkoholu, můžete vyzkoušet přípravky obsahující ostropestřec mariánský. Výtažky z této rostliny se používají již léta k léčbě onemocnění souvisejících s játry, včetně účinků nadměrné konzumace alkoholu. Ostropestřec mariánský má velké množství silymarinu, který má silný antioxidační účinek, zpomaluje proces stárnutí buněk a negativní dopad volných radikálů. Na trhu jsou k dispozici doplňky se silymarinem nebo ostropestřcem mariánským ve formě tablet. Bude však účinnější pít olej z ostropestřce mariánského nebo zkusit infuze mletých semen, které si připravíte sama. Semena jen zalijte vroucí vodou a vařte asi pět minut. Takovou směs můžete pít dvakrát denně. Dalšími přírodními zdroji látek užitečných při péči o játra jsou: kurkuma, artyčoky a černý tuřín. Podpořte játra také dodáním vitamínů skupiny B a vitamínu C. Odborníci doporučují zahrnout do stravy avokádo, chřest, květák, pórek, pistácie a arašídy kvůli vysokému obsahu vitamínů B, stejně jako příznivému účinku na játra.