Jakých potravin byste se ve vlastním zájmu měla vzdát po padesátce? Brambory konzumujte pouze vařené
Oslavila jste padesátiny a stále cítíte fit a je to na vás vidět. Věk je jenom číslo. Vaše okolí nešetří chválou na vaši adresu. Jak to zařídit, abyste se pořád cítila stejně skvěle? Užitečným tipem je vzdát se některých potravin, které jenom zbytečně zatěžují váš organismus a podporují stárnutí. Které to jsou?
Brambory
Samy o sobě nejsou nezdravé. Naopak. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C a pestrou škálu minerálů, například draslík, hořčík, vápník, fosfor, sodík, železo nebo zinek. Ovšem ve vysoce zpracované podobě (hranolky, krokety, lupínky) jsou kalorickou bombou. „U žen nad 50 let se významně zvyšuje riziko vzniku cukrovky a aterosklerózy a metabolismus se zpomaluje.“ říká výživová poradkyně Jana Kloučková. Proto když máte chuť na brambory, dejte si je vařené ve slupce nebo nad párou. Oceníte jejich přirozenou chuť a nijak nezatížíte svoje tělo.
Cukr
„Výživoví specialisté to omílají pořád dokola, ale spousta žen jako by neslyšela. Řeč je o cukru, který je celosvětově příčinou šíření epidemie obezity a vývoj nemocí s ní souvisejících, jako je cukrovka 2. typu nebo srdečně cévní onemocnění.“ říká Jana Kloučková. „Bezpečná denní dávka cukru je šest čajových lžiček. Ve skutečnosti ho ale sníte mnohem více, aniž byste konzumovala sladkosti, protože se nalézá v chlebu, uzeninách, hotových omáčkách a samozřejmě také v zelenině a ovoci.“ dodává. Proto je nejlepší na cukr zapomenout a sladit jenom výjimečně, a to medem, javorovým či datlovým sirupem – ale i s těmito ingrediencemi šetřit.
Konzervované potraviny
Když není k dispozici čerstvá zelenina, čerstvé maso, obvykle sáhnete po jejich konzervované podobě. Jenže typickou konzervační látkou jsou soli. Další kapitolou jsou instantní jídla s vysokým obsahem soli. Jsou hotová rychle a bez velké námahy, ale jsou naprosto nezdravá. Přitom lékaři bijí na poplach. Lidé konzumují mnohem více soli než zdrávo. Podle světové zdravotnické organizace WHO byste neměla přijmout více než 6 g soli denně. Mnohdy ale toto množství nechtěně překročíte až čtyřnásobně. Přitom po padesátce se zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a k tomu nemálo přispívá i nadměrný příjem soli. Jak tomu čelit? „Raději než po konzervovaných potravinách nebo instantních jídlech sáhněte třeba po mražené zelenině či mase.“ dodává specialistka na výživu. Je to mnohem zdravější a sůl tu nenajdete.
Zdroje: autorský článek, výživová poradkyně Jana Kloučková