Loupete citrusy i s bílou kůží pod slupkou? Chyba, připravujete se o spoustu cenných živin
Saháte v obchodě nedočkavě po mandarinkách a pomerančích, grapefruitu, pomelu i citronu? Není divu, vždyť vám kromě vynikající chutí přinášejí také pořádnou nálož vitamínů a dalších cenných látek. Většina z nás je ale před konzumací oloupe včetně bílé kůže pod slupkou. To ale velká chyba. Proč?
Vadí hořká chuť a houbovitá struktura
Citrusy vám dodají ještě více výživných látek, když je budete jíst i s bílou kůží. Proč byste se jí neměli zbavovat? Bílé vrstvě, která se u citrusového ovoce nachází mezi kůrou a dužinou, se říká albedo. Ovoci pomáhá jako zásobárna vody v době sucha. Spousta lidí ji loupe kvůli hořké chuti a houbovité struktuře. Přitom se v ní ale nachází mnoho látek pozitivně ovlivňujících lidské zdraví a je velice bohatá na živiny. Citrusy tvoří v našem jídelníčku vitamínovou bombu. Pomeranče obsahují spoustu vitamínů ze skupiny B a vitamín C, ale také draslík a vlákninu. Mandarinky jsou také kyseliny askorbové, tedy vitamínu C, ale zároveň i vitamínu A a z dalších prvků například vápníku, hořčíku a zinku. Podobné je to i u dalších druhů citrusů.
Obsahuje vitamín C i antioxidanty
Chcete-li ale z citrusů získat ještě větší potenciál, snězte je i s albedem. Bílá kůra, skrývající se pod slupkou, podporuje správnou funkci střev. Pomáhá udržet optimální normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi, a to díky vysokému obsahu pektinů. Poslouží proto jako prevence proti cukrovce 2. typu a srdečně-cévním chorobám. Albedo obsahuje vitamín A a C a zároveň je velmi bohaté na vitamín P. Najdete v něm i velké množství silných antioxidantů, jejichž prostřednictvím účinně působí proti volným radikálům. Antioxidanty v těle se navážou na záporně nabité částice, které napadají buňky a zpomalují tak stárnutí a vznik civilizačních chorob. Když si dopřejete citrusové ovoce včetně albeda, posílíte také svoji imunitu.
Zdroje: az-recepty.cz, 3moretti.it