Podle studie má avokádo významnou roli při prevenci srdečních onemocněních

Přidat na Seznam.cz

Jíst alespoň dvě porce avokáda týdně je spojeno s nižším rizikem vzniku několika typů srdečních onemocnění, naznačuje nová studie z webu msn.

Přinášíme důkaz, že příjem nenasycených tuků z rostlinných zdrojů může zlepšit kvalitu stravy a je důležitou složkou prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Výzkumníci sledovali po dobu 30 let více než 68 780 žen ze zdravotní studie zdravotních sester a více než 41 700 mužů z následné studie zdravotnických pracovníků, kteří byli na začátku studijního období bez rakoviny, srdečních onemocnění a mrtvice. Strava účastníků pak byla hodnocena každé čtyři roky prostřednictvím dotazníku, který měřil jejich příjem avokáda. Jedna porce se rovnala půlce avokáda.

Během studijního období vědci zdokumentovali 9 185 příhod ischemické choroby srdeční a 5 290 mrtvice.

Tým zjistil, že účastníci, kteří jedli dvě nebo více porcí avokáda každý týden, měli o 16 procent nižší riziko než ti, kteří zřídka konzumovali ovoce k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a o 21 procent nižší riziko ischemické choroby srdeční.

Výzkumníci navíc dospěli k závěru prostřednictvím statistického modelování, že nahrazení poloviny porce denně margarínu, másla, vajec, jogurtu, sýra nebo zpracovaného masa může vést k 16 až 22 procentům nižšímu riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Ačkoli žádné jídlo není řešením pro rutinní konzumaci zdravé výživy, důkazem, že avokádo má možné přínosy pro zdraví. To je slibné, protože je to potravina, která je populární, přístupná, žádoucí a snadno se zahrne do jídel.

Zdroj: msn.com