Ženy v Japonsku jsou stále štíhlé a žijí déle. Jak to dělají?

Přidat na Seznam.cz

Mezi nejdéle žijící ženy patří Japonky, které se dožívají v průměru 84 let. Drží tak světový rekord v dlouhověkosti. Jaké je tajemství toho, že nestárnou a ani netloustnou?

Japonské rodiny konzumují především jídlo vařené doma. Na jejich stole nikdy nechybí  ryby, misky rýže, vařené zeleniny, polévky, zeleného čaje a ovoce. Japonci pravděpodobně konzumují ročně nejvíce ryb ze všech národů. 

Navíc jsou konzumovány hlavně potraviny, které zabraňují stárnutí a přibývání na váze. K výše zmíněnému je nutno navíc přidat řasy a sóju. Japonky tuto stravu požívají každý den.

Již od mala se tamní obyvatelé učí správné konzumaci, a tou je jídlo podávané postupně, nikoli vše najednou. Porce nesmí být nadměrné, vaří se především v páře, či se často grilují ryby.

Místo pečiva je denně podávána rýže, a hlavním jídlem je v Japonsku snídaně. Nejčastěji je to polévka, tofu a spousta nápojů. Sladká jídla nejsou téměř vůbec na stole.

Jako doplněk k tomu všemu si hojně dopřávají pěší turistiku nebo cykloturistiku. Pracuje se většinu dne, Japonky vítají každý den venku při východu slunce. Navíc udržují vřelé vztahy se svými sousedy.

Inspirujete se životem Japonek i vy?

Zdroj: energiezivota.cz, lidovky.cz