Jezte maliny, zlepší se vám paměť, srdce i kůže
Pomalu se blíží léto, které je obdobím především „červeného“ ovoce – třešně, višně, jahody a maliny. A právě o malinách si povězme něco více, neboli co toto populární ovoce přináší zdravého pro naše tělo, píše zdravizone.cz.
Podporují trávení – Zatímco větší množství zmiňovaných višní či třešní nám může způsobit zažívací potíže, maliny (ale též se to s nimi nesmí přehánět) nám naopak od žaludečních obtíží mohou pomoci. Navíc jsou vhodné i při zácpě, protože jsou dobrým zdrojem vlákniny. A jak známo, a to ocení především ženy, zvýšená konzumace vlákniny pomáhá při hubnutí, protože vyvolává pocit nasycení.
Obsahují lutein – Tento druh vitamínu podobný karotenu podporuje zdraví našich očí.
Zlepšují paměť – Díky obsahu flavonoidů (vitamíny P) zlepšují maliny (nejen u starších lidí) paměť, ale i lepší koordinaci či zlepšují náladu.
Zdroj antioxidantů – Možná se to příliš neví, ale maliny patří mezi největší zdroj oxidantů mezi ovocem. Z antioxidantů můžeme jmenovat kyselinu ellagovou, kvercentin, betakaroten, už zmiňovaný lutein a zeaxantin.
Udržují kvalitní kůži – Maliny obsahují vitamín C a ten je, jak známo, důležitý při tvorbě kolagenu, který udržuje naši kůži pružnou a napomáhá předčasnému stárnutí.
Zdravé srdce – V neposlední řadě nám maliny pomáhají k zdravému srdíčku, protože obsahují takzvané antokyany – jsou schopné eliminovat vznik nových radikálů, a tak zabraňovat vzniku karcinogenu.
Zdroj: Zdravizone.cz, vareni.cz