Dali byste si nealko míchaný drink? Není problém! Tady jsou recepty na 5 nejlepších
Tyto nápoje vhodné pro celou rodinu jsou zdravou nealkoholickou alternativou typických koktejlů na večírky. Můžete si je připravit sami doma a pít je, kdykoliv budete chtít. Recepty sdílel portál Eating Well.
Šlehaná mražená citronáda
Tento drink v sobě spojuje smetanovou chuť mléčného koktejlu a žízeň hasící štiplavost čerstvě vymačkané limonády, což je neuvěřitelně osvěžující pochoutka. Tuto jednoduchou mraženou limonádu připravíte jen ze čtyř ingrediencí a mixéru. Místo plnotučného kokosového mléka můžete použít kokosové mléko light nebo chlazené kokosové mléko, i když výsledek nebude tak bohatý a krémový.
Složení
- Citronový sirup
- ½ šálku krystalového cukru
- ½ šálku vody
- Kůra z 1 citronu
- ½ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy (ze 2 citronů)
- 1 šálek plnotučného kokosového mléka
- 2 ½ šálku kostek ledu
Postup
Příprava jednoduchého sirupu:
- V malém hrnci na mírném ohni přiveďte cukr a vodu k varu a občas míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Vmíchejte citronovou kůru a stáhněte z ohně.
- Přikryjte a nechte 1 hodinu louhovat, poté sirup přeceďte přes jemné sítko; kůru vyhoďte.
Příprava šlehané limonády:
- Do mixéru přidejte 1/2 šálku sirupu, citronovou šťávu, kokosové mléko a led.
- Mixujte, dokud se led nedrtí a směs není kašovitá. Rozdělte do 4 sklenic a ihned podávejte.
Šumivá jahodovo-zázvorová limonáda
Ingredience
- 1 šálek jahod plus nakrájené a/nebo celé jahody na ozdobu
- 1 (litrová) láhev perlivé růžové limonády
- 2 lahve zázvorového piva
- Led
- Větvičky máty na ozdobu
Postup
- Jahody vložte do velké skleněné odměrky; rozmačkejte je pomocí paličky nebo dřevěné lžíce, dokud nebudou velmi šťavnaté.
- Směs přelijte do sítka s jemnými oky umístěného nad miskou; pevně ji stlačte, abyste získali co nejvíce šťávy.
- Ve velkém džbánu smíchejte jahodovou šťávu, limonádu a zázvorové pivo. Podávejte s ledem ve vysokých sklenicích. Podle potřeby ozdobte nakrájenými a/nebo celými bobulemi a snítkami máty.
Krémové melounové smoothie
Toto krémové veganské smoothie z vodního melounu má díky jogurtu s kokosovým mlékem jemnou kokosovou příchuť. Jahody dodají barvu a banán hladkou texturu a zároveň nechají vyniknout melounové chuti.
Složení
- 2 šálky nakrájeného vodního melounu bez pecek
- polovinu banánu
- ¾ šálku čerstvých jahod, oloupaných a rozpůlených
- ½ šálku neslazeného jogurtu s kokosovým mlékem
- 2 lžičky agávového sirupu nebo medu
- lžička soli
Postup
- Nakrájený meloun zmrazte. V mrazáku nechte nejméně 2 hodiny nebo až 12 hodin.
- Zmrazený meloun, oloupanou polovinu banánu, jahody, jogurt, agáve (nebo med) a sůl vložte do mixéru. Zpracovávejte, dokud nevznikne úplně hladká a krémová hmota, asi 1 minutu, a podle potřeby přestávejte seškrabovat stěny.
- Rozdělte do dvou sklenic. V případě potřeby ozdobte plátky melounu.
Okurková nealko margarita
Tato osvěžující margarita dokonale kombinuje chladivou chuť okurek s lahodnou trpkou chutí čerstvých limetek. Je lehce oslazený agávou a neobsahuje alkohol!
Složení
- 1 špetka kuchyňské soli
- 2 plátky limetky na okraj a ozdobu (nepovinné)
- ¾ šálku limetky
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 plátky okurky a další na ozdobu
- ½ lžičky agávového nektaru
- Led
Postup
- V případě potřeby rozetřete sůl na malý talířek. Potřete okraj koktejlové sklenice 1 limetkou; namočte okraj do soli.
- V koktejlovém šejkru smíchejte limetkovou limonádu, limetkovou šťávu, plátky okurky a agáve. Okurky rozbijte lžičkou.
- Naplňte šejkr ledem; přiklopte a silně protřepejte.
- Připravenou sklenici (nebo jinou koktejlovou sklenici) naplňte ledem. Koktejl přeceďte do sklenice. Ozdobte plátkem limetky.
Ledový mátový zelený čaj
Osvěžující nápoj, na který možná dostanete chuť během horké letní noci.
Složení
- ½ šálku čerstvých mátových lístků
- 3 sáčky zeleného čaje
- 2 polévkové lžíce medu
- 4 šálky vroucí vody
- 4 stonky citronové trávy, na ozdobu
Postup
- Smíchejte lístky máty, čajové sáčky, med a vroucí vodu.
- Nechte 5 minut louhovat; vyjměte čajové sáčky. Uchovávejte v chladničce, dokud se nevychladí.
- Rozdělte do 4 velkých sklenic naplněných ledem. Ozdobte stonkem citronové trávy.
Tip:
Pro alko variantu přidejte 2 šálky saké.
Zdroj: Eating Well