Jednoduchý recept na přípravu domácího expresního vaječného likéru
Nevíte, co si dát o víkendu s přáteli u filmu nebo při jiné příležitosti? Pak tedy zkuste jednoduchý recept na tento životabudič, kterému neodoláte. Vaječný likér je oblíbeným nápojem nejen o Vánocích, ale i jiných svátcích nebo na obyčejné párty.
Věděli jste?
Věděli jste, že ačkoliv je vaječný likér tolik oblíbený u Čechů, vlastně vůbec nemá český původ? Podle některých zdrojů najdeme jeho původ ve středověké Anglii, tudíž za tento nápoj vděčíme Britům. Jeho předobrazem byl nápoj zvaný posset, který byl připravován z piva či vína, smetany, cukru, vajec a ovsa či chleba na zahuštění. Nápoj se prý pil teplý.
Příprava
Na přípravu budete potřebovat 4 žloutky, kondenzované mléko, vanilkový cukr, špetku muškátového oříšku a rum. Všechny zmíněné suroviny, kromě rumu, dejte do mixéru a promixujte. Poté přidejte rum podle chuti a znovu promixujte. Takto připravený nápoj přelijte do lahví a dejte chladit do lednice. Likér můžete pít hned, nicméně je lepší proležený. Likér v lednici vydrží až měsíc, takže se není čeho bát.
Varianty likéru
Vaječný likér lze i vylepšit. Existují likéry s příchutí pistácie, čokolády. Dalšími oblíbenými příchutěmi jsou karamel, káva či vanilka. Většinu z nich lze připravit tak, že do receptu přidáte konkrétní surovinu navíc. Jde připravit i dietnější verze a to tím, že do likéru místo slazeného kondenzovaného mléka dáte neslazené a vynecháte cukr.
Zdroj: apetitonline, toprecepty, lidovky