Vyzkoušejte udělat linecké cukroví několika odlišnými způsoby

Přidat na Seznam.cz

Za nejznámější klasiku, kterou tradičně pečeme o Vánocích, se považuje linecké cukroví. Je křehké, sladké, ale současně svěží, díky marmeládě, která jeho chuť dokonale vyváží a my ho proto během svátků nemáme nikdy dost. Připravit si ho můžeme ovšem i jinak, než jsme zvyklí. Vyzkoušejte to i vy.

Vánoční období je od nepaměti spojeno s pečením nejrůznějších druhů cukroví. Mezi to nejtradičnější patří linecké, se kterým lze fantasticky experimentovat a obměňovat jeho variace chutí. Na výsledném efektu to ovšem nic nemění a pořád se po něm na stole zapráší.

Základní recept na linecké těsto

Každá rodina ho dělá jinak a postupuje dle svých ověřených triků. Co se ale týče jeho přípravy, platí známé pravidlo 3 – 2 – 1, kterého je obecně dobré se držet. Znamená to, dát 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru v souvislosti s počtem gramů. Pro tento poměr se přidávají do těsta dva žloutky. A pamatujte, do každého lineckého těsta patří citrónová kůra. Tradičně se peče při 170° C, než lehce zezlátne.

Oříškové

Pro jeho vylepšenou oříškovou chuť přidejte do těsta mleté ořechy, které máte nejraději nebo použijte mix různých druhů. Pro ještě znamenitější chuť oříšků, která bude v těstě nepopíratelně znát, je můžete předem zlehka opéct nasucho na pánvi. Překvapit vás může varianta s pistáciemi nebo chuťově výraznými pekanovými ořechy.

Plnit je můžete marmeládou smíchanou s čokoládovou ganache. Je to neobvyklé, ale uvidíte, že tato kombinace okouzlí vaše chuťové pohárky.

Red Velvet

Atraktivní na pohled a znamenité svou chutí. Takové je linecké cukroví Red Velvet, které byste určitě měli vyzkoušet. Červená barva těsta a sněhový bílý krém je pokušení, které zlomí i toho největšího odpůrce sladkého. Možná je o něco pracnější, co se týče jeho přípravy, ale nakonec jde ruka v ruce s famózním výsledkem, kterým potěšíte i vaše známé a rodinné příslušníky.

Citrónové

Pokud přidáte do těsta dvojnásobní dávku citrónové kůry, ještě více tím zvýrazníte jeho citrusovou chuť. Připravte si k němu místo marmelády citrónový krém s tvarohem, díky kterému bude toto cukroví mimořádně svěží, lahodné a bude se značně lišit od všech, které jste již upekli. Zlákat vás může i jeho bezlepková verze, která je v současné době tolik žádaná.

Karamelové

Každý, kdo miluje slaný karamel, si nesmírně pochutná na lineckém cukroví s karamelovým krémem. A i když u nás není tento recept nejběžnější, slaný karamel už i v české kuchyni stoupá rok co rok na popularitě. Neváhejte se tedy pustit do tyto variace, která se vám bude rozplývat na jazyku. Jeho příprava není tak složitá, jak se zprvu může zdát a nepochybně se zařadí mezi vaše nejoblíbenější cukroví.

Zdroj: Love And Olive Oil, The Olive, Book Nerd Mommy, The Gluten Free Austrian, Sloane´s Table