Čím vás nadchne italské víno Vermentino? 

Přidat na Seznam.cz

Víno Vermentino bylo donedávna mimo Itálii velmi málo známé, ale jeho pověst se rozšiřuje, stejně tak roste i kvalita vín vyráběných z této fantastické středomořské odrůdy. Odkud pochází? Čím je specifické? Jak voní? Všechny informace o tomto vínu vám prozradíme v následujících řádcích. 

Nějakou dobu se mělo za to, že Vermentino pochází ze Španělska, ale prokázalo se, že skutečnou domovinou odrůdy je Itálie, kde se stále hojně vysazuje. Vermentino sice není tak známé jako Chardonnay a Sauvignon Blanc, ale v okolí Středozemního moře se z něj vyrábí spousta výtečných vín. 

Jak voní?

Vermentino je pikantní, svěží a aromatické odrůda. Typická vůně zahrnuje limetku a grapefruit, ovšem v teplejším podnebí je vůně více tropická jako ananas a mango. 

Jak chutná?

Vína Vermentino mají dobrou kyselost, někdy s nádechem slanosti, což je dáno tím, že jsou vinice často vysazovány nedaleko moře (zejména na Sardinii a Korsice). Víno má střední až nízkou sladkost, ale celkově je velice osvěžující. Dále není neobvyklé, že má Vermentino lehce nahořklý závěr, který se neliší od hořkosti obsažené v mandlích. 

K jakému jídlu se víno hodí? 

Podobně jako u vína Barbaresco, tak i u Vermentina platí klasické pravidlo, které zní: „Místní víno k místnímu jídlu.“ Kombinujte ho s typickými středomořskými pokrmy od grilovaných ryb přes bylinky (rozmarýn a estragon) až po grilovanou zeleninu. Dokonce se doporučuje také ke grilovanému kuřeti s bylinkovou marinádou, ba dokonce ke grilované chobotnici.

Kde jsou nejlepší oblasti pro Vermentino?

Vermentino se pěstuje hlavně ve Francii a Itálii. Co se týče Itálie, tak se s touto odrůdou setkáte především na Sardinii a v Ligurii, zatímco ve Francii najdete víno na Korsice, v Provence a v Languedoc-Roussillonu.

Jestliže si chcete láhev zakoupit, podívejte se do nabídky e-shopu Vinodoc.cz, který se zaměřuje na italská vína.