Co je to ročníkové víno?

Přidat na Seznam.cz

Ročníkové víno je vyrobené z hroznů vypěstovaných a sklizených převážně ve stejném roce. Pokud tedy někdo mluví o ročníku vína, má na mysli rok, v němž byly sklizeny hrozny. V následujících řádcích se na tuto oblast zaměříme podrobněji. 

Stačí se podívat na archivní víno 1963. Znamená to, že hrozny byly sklizeny v roce 1963. Ročník se používá v názvu a na etiketě vína jako způsob identifikace. Znalost ročníku je velice důležitá zejména tehdy, když se v určitém roce urodila výjimečná úroda hroznů. Stejně tak v jednom roce mohly být podmínky pro výrobu kvalitního vína lepší než v jiných letech. 

Existuje něco jako špatný nebo horší ročník, protože mikroklima (regionální povětrnostní podmínky) v daném roce nemuselo být v porovnání s jinými roky na úrovni. Nejlepšími podmínkami pro dobrý ročník je stálé slunečné počasí, které umožňuje hroznům dosáhnout plné zralosti a optimální úrovně zralosti. 

Roční víno vs. neročníkové víno

Přestože v mnoha zemích je povoleno malé „přelévání“ mezi ročníky, najdete zde i vína klasifikovaná jako neročníková, která nemají na etiketě uveden ročník. 

Co je tedy neročníkové víno? Vzniká zkrátka smícháním více ročníků a má pověst vín s konzistentní chutí bez ohledu na rok lahvování. 

Jak skladovat ročníkové víno?

Skladování archivního vína je stejné jako skladování jiných vín, takže mělo by být uloženo na tmavém místě nebo mimo dosah denního světla. Pomáhají regály na víno, místnost, kde nejsou okna, nebo vinotéka. 

Optimální teplota se obecně pohybuje mezi 12 až 16 stupni Celsia. Stejně důležitá je však i stálá teplota. Je lepší mít teplotu vína mírně nad nebo pod optimálním rozmezím než ho vystavovat výkyvům mezi 12 a 20 stupni. 

Ideální vlhkost pro skladování vína je 60 %, za přiměřenou se však považuje vlhkost mezi 50 až 70 %. Proto byly vinné sklepy po celou historii ideálním způsobem, jak uchovávat víno v chladu, vlhku a temnu. 

Vibrace mohou narušit jemný proces zrání vína, proto skladujte víno na místě, kde je trvale v klidu. Znamená to tedy mimo dosah praček, sporáků a míst, kde dochází k častému pohybu. Ke snížení vibrací můžete použít kostky na víno. 

Obecně platí, že víno by mělo být skladováno na boku. Zabráníte tak vysychání korku, které by způsobilo vniknutí bakterií. Pokud je však vaše víno uzavřeno šroubovacím uzávěrem, není to skutečný problém. 

Kupte si tedy kvalitní víno na Wineme. Budete nadmíru spokojení.