Čokoládovo-kávový likér snadno a rychle

Přidat na Seznam.cz

Aroma čokolády provoní kuchyň a chuť lahodného kávového likéru pohladí vaše smysly. Náš recept na domácí čokoládovo-kávový likér je jednoduchý a přitom zaručeně okouzlí každého milovníka sladkých dobrot. Spojení kávy a čokolády je totiž až hříšně dobré!

Spojení dvou favoritů: Čokoládovna Janek a Coffeespot

Ještě než se do přípravy likéru pustíte, zaměřte se na kvalitní suroviny. Základem likéru je kvalitní zrnková káva, nejlepší volbou bude zrnková káva Arabica. Tu nejlepší seženete v moravské pražírně Coffeespot. Pokud byste při nákupu rádi ušetřili nějakou tu korunu, mrkněte na kávy v akci

Zdroj: Coffeespot

Čokoládovou duši likéru dodá vynikající čokoláda od Čokoládovny Janek, mistra české čokolády. Milovníkům intenzivních chutí doporučujeme hořkou čokoládu s obsahem kakaa nad 70%, nebojte se sáhnout klidně i po 90% čokoládě. Jestliže ale preferujete spíše sladší a jemnější chuť, se vsaďte na mléčnou čokoládu s jemnou smetanovou chutí. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, s čokoládou z Jankova e-shopu máte jistotu lahodného a poctivého výsledku.

Budete potřebovat:

  • 200 g čokolády (hořká nebo mléčná podle chuti)
  • 250 ml espressa, vychlazeného
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 ml tmavého karibského rumu
  • 50 g cukru (nebo podle chuti)

Postup:

  1. Čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte do misky.
  2. V hrnci ohřejte smetanu a cukr a míchejte tak dlouho, dokud se cukr bezezbytku nerozpustí.
  3. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a nechte 2 minuty stát. Poté promíchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota. 
  4. Do čokoládové směsi vmíchejte studené espresso, slazené kondenzované mléko a rum. Přidejte vanilkový extrakt.
  5. Likér nechte vychladnout a poté ho sceďte do čisté lahve.
  6. Uchovávejte v lednici a podávejte vychlazený.

Tipy na závěr

  • Dáváte-li přednost bezkofeinové variantě, sáhněte po kávě bez kofeinu.
  • Pro variantu bez alkoholu můžete vynechat rum – likér si tak s vámi budou moci vychutnat i děti (v případě bezkofeinové varianty, samozřejmě).
  • Pro intenzivnější chuť nechte likér odležet v lednici alespoň 24 hodin.
  • Likér můžete ozdobit šlehačkou, kakaem nebo strouhanou čokoládou.
  • Čokoládovo-kávový likér se hodí také jako originální jedlý dárek pro vaše blízké.

S domácím čokoládovo-kávovým likérem si vychutnáte lahodnou kombinaci dvou oblíbených chutí a zaručeně potěšíte i ty nejnáročnější gurmány. Připravte si ho podle našeho receptu a užijte si sladké chvíle plné požitku!