Čokoládovo-kávový likér snadno a rychle
Aroma čokolády provoní kuchyň a chuť lahodného kávového likéru pohladí vaše smysly. Náš recept na domácí čokoládovo-kávový likér je jednoduchý a přitom zaručeně okouzlí každého milovníka sladkých dobrot. Spojení kávy a čokolády je totiž až hříšně dobré!
Spojení dvou favoritů: Čokoládovna Janek a Coffeespot
Ještě než se do přípravy likéru pustíte, zaměřte se na kvalitní suroviny. Základem likéru je kvalitní zrnková káva, nejlepší volbou bude zrnková káva Arabica. Tu nejlepší seženete v moravské pražírně Coffeespot. Pokud byste při nákupu rádi ušetřili nějakou tu korunu, mrkněte na kávy v akci.
Čokoládovou duši likéru dodá vynikající čokoláda od Čokoládovny Janek, mistra české čokolády. Milovníkům intenzivních chutí doporučujeme hořkou čokoládu s obsahem kakaa nad 70%, nebojte se sáhnout klidně i po 90% čokoládě. Jestliže ale preferujete spíše sladší a jemnější chuť, se vsaďte na mléčnou čokoládu s jemnou smetanovou chutí. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, s čokoládou z Jankova e-shopu máte jistotu lahodného a poctivého výsledku.
Budete potřebovat:
- 200 g čokolády (hořká nebo mléčná podle chuti)
- 250 ml espressa, vychlazeného
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml tmavého karibského rumu
- 50 g cukru (nebo podle chuti)
Postup:
- Čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte do misky.
- V hrnci ohřejte smetanu a cukr a míchejte tak dlouho, dokud se cukr bezezbytku nerozpustí.
- Horkou smetanu nalijte na čokoládu a nechte 2 minuty stát. Poté promíchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota.
- Do čokoládové směsi vmíchejte studené espresso, slazené kondenzované mléko a rum. Přidejte vanilkový extrakt.
- Likér nechte vychladnout a poté ho sceďte do čisté lahve.
- Uchovávejte v lednici a podávejte vychlazený.
Tipy na závěr
- Dáváte-li přednost bezkofeinové variantě, sáhněte po kávě bez kofeinu.
- Pro variantu bez alkoholu můžete vynechat rum – likér si tak s vámi budou moci vychutnat i děti (v případě bezkofeinové varianty, samozřejmě).
- Pro intenzivnější chuť nechte likér odležet v lednici alespoň 24 hodin.
- Likér můžete ozdobit šlehačkou, kakaem nebo strouhanou čokoládou.
- Čokoládovo-kávový likér se hodí také jako originální jedlý dárek pro vaše blízké.
S domácím čokoládovo-kávovým likérem si vychutnáte lahodnou kombinaci dvou oblíbených chutí a zaručeně potěšíte i ty nejnáročnější gurmány. Připravte si ho podle našeho receptu a užijte si sladké chvíle plné požitku!