Jahodové řezy – Jíme zdravě a pečeme s láskou

Přidat na Seznam.cz

Příprava: 45 minut (+ 6 hodin tuhnutí) Tepelná úprava: 3 minuty Obtížnost: snadné Počet porcí: 6

Nutriční informace na 1 porci: 292 kcal, 6 g bílkovin, 29 g sacharidů (z toho 22 g cukrů), 17 g tuků

Suroviny:

— 150 g sušených datlí (namočených alespoň 3 hodiny ve studené vodě) 

— 100 g nepražených nesolených kešú ořechů (namočených alespoň 3 hodiny ve studené vodě) 

— 2 lžíce kokosového oleje v tekutém stavu 

— 200 g čerstvých jahod (lze použít i mražené) 

— 100 g polotučného tvarohu 

— 150 g kokosového mléka 

— 2 lžíce citronové kůry 

— 30 g medu 

— 1 lžíce vanilkového extraktu 

— 100 ml vody 

— 1 balení agaru (4 g)

Postup:

Nejprve se ujistěte, že jsou datle a kešú měkké, a připravte si mixér. Kešú, datle a kokosový olej vložte do mixéru a vše důkladně rozmixujte. 

Nyní si připravte vyšší obdélníkovou nádobu (20 cm × 30 cm) a vyložte ji potravinovou fólií. Datlovou směs rozprostřete po celém dně nádoby, důkladně upěchujte pomocí dlaně a vložte do lednice alespoň na 30 minut. 

Do mixéru poté dejte jahody, tvaroh, kokosové mléko, citronovou kůru, med a vanilkový extrakt a vše rozmixujte do hladkého pyré. 

V posledním kroku přiveďte na středním plameni k varu 100 ml vody. Jakmile začne voda vřít, přisypte agar a za stálého míchání vařte cca 2–3 minuty, než agar začne „želírovat“. Poté jej přidejte do mixéru k jahodové směsi a ještě jednou důkladně promixujte. Takto připravenou jahodovou směs vlijte na datlový korpus. 

Nádobu zabalte do potravinové fólie, vložte do lednice a nechte alespoň 6 hodin ztuhnout. Po ztuhnutí směs vyndejte z nádoby, nakrájejte na požadované porce a podávejte. 

Jahodové řezy skladujte v lednici maximálně 3 dny. 

Tip na servírování: Na každý řez položte jahody nakrájené na plátky.

O kuchařce Jíme zdravě a pečeme s láskou

Foto: Jíme zdravě

Jak si zdravě zamlsat a přitom nemít výčitky svědomí? Řešení přináší další kuchařská novinka Jíme zdravě a pečeme s láskou. Inspiraci můžete hledat v 90 receptech na sladké i slané dobroty. Celá pečicí kuchařka vás provede jak klasickými moučníky, tak méně tradičními pochoutkami, které stojí za vyzkoušení. Najdete zde i tipy, bez kterých se pečení neobejde nebo i tabulku surovinových alternativ. Nechybí ani recepty bez lepku, či laktózy. To vše z běžně dostupných surovin a snadno připravené.

Bližší informace o této kuchařce včetně ukázky receptů najdete na webových stránkách Jíme zdravě. Zde nalistujete i další recepty pro každý den od snídaní až po sladké tečky či nápoje. Kniha lze zakoupit přímo na e-shopu Jíme zdravě