Jak na dokonalé pečení a vaření?

Přidat na Seznam.cz

Pečení se opět dostává do kurzu. Hospodyňky i šikovní pánové v kuchyni se rádi chlubí výtvory, které vypadají jako výtvarná díla mistrů a rovněž nebesky chutnají. Podzim a zima jsou navíc ideálními obdobími pro hřešení s vůní linoucí se z trouby.

Lepší než bílá mouka? Mandlová mouka

Pečení neznamená nezdravou kuchyni. Můžete mít zdravé recepty i z trouby, stačí se zaměřit na složení. Například klasická bílá mouka nepatří zrovna mezi zdravé potraviny. Dnes ovšem existuje spousta alternativ. Například mandlová mouka je skvělá i proto, že dodává energii, zatímco ta bílá spíš utlumuje. Mandlová mouka se vyrábí mletím blanšírovaných mandlí na jemný prášek, přetrvávají zde tak benefity mandlí. Můžete z ní připravit koláče, buchty, palačinky i omelety, hodí se i do jídelníčku těm, kteří mají alergii na lepek. Navíc na rozdíl od klasické mouky může být konzumována i syrová. Obsahuje hořčík, fosfor, zinek, vitamin E, mangan, riboflavin i nenasycené mastné kyseliny. Vaše kuchyně tak bude obohacena o zdravější a flexibilnější alternativu tradiční mouky.

Pečení a vaření – čokoládová poleva

Ve sféře sladkého pečení je velmi oblíbený marcipán. Dají se s ním vytvářet právě úžasná díla. Už to nejsou ty klasické hroudičky, jde doslova o „živé“ dorty. Věrné napodobení autíček, kabelek, zámků a podobně. Opravdoví cukrářští umělci umí skvosty. Marcipánem se tak potáhne základ z těsta a krému. Jde s ním potahovat dorty i modelovat menší sladkosti. Hmotu lze rovněž obarvit všemi druhy potravinářských barev, můžete ji strouhat a ochucovat jí těsta. A zkusili jste třeba vložit marcipán místo pecky v meruňce nebo švestce, kterou dáte do knedlíku? To je lahoda! Dalším tipem do sladké kuchyně je čokoládová poleva. Kvalitní a srovnatelná s klasickou kvalitní čokoládou, nemusí to být náhražka. Ani ta v kuchyni nesmí chybět. Je tak několik kousků, které by dózy na potraviny ve vaší kuchyni měly obsahovat, kdyby náhodou přišla nečekaná návštěva nebo by vás popohnala mlsná.