Svatební hostina: Čím potěšíte chuťové pohárky všech svatebčanů?

Přidat na Seznam.cz

Svatba. Velice významný životní krok. Ve většině případů se jedná o událost, kdy se sejdou rodina, přátelé, kamarádi, mladí, staří i děti. A ti všichni oslavují a radují se společně s novomanželi na startu nové etapy jejich společného života. Jedním z nejdůležitějších bodů při plánování tohoto dne je zajištění občerstvení. Připravili jsme si pro vás několik tipů, jak vybavit raut, aby si pochutnali všichni zúčastnění.

Po oficiálním obřadu tradičně přichází uvolněnější a méně formální část svatebního dne. Kravaty se povolují, dámy se vzdávají svých lodiček a děti konečně dostanou od svých rodičů trochu volnosti bez přílišného napomínání. Hosté si při příjemném rozhovoru nad sklenkou rádi něco zakousnou. Co to může být?

Teplé jídlo a domácí uzeniny

I když jsou švédské stoly a svatební raut z větší části složeny ze studených pokrmů, neměly by na nich chybět ani ty teplé. Oblíbené jsou vepřové nebo kuřecí řízečky, pečené masové kuličky nebo třeba párečky a klobásky. Skopové střevo, do kterého je masová směs plněna, dodává uzeninám jedinečný chuťový zážitek a křupavost. A co víc, pokud si klobásy udíte sami, můžete je na konci slavnosti rozdat jako milou domácí výslužku.

Sweet bar pro všechny

V posledních letech se místo tradičního několikapatrového dortu objevují na dezertních talířích svatebčanů zdobené cupcakes, muffiny nebo jiné drobné zákusky. V naší kotlině jsou oblíbené například tradiční cukrářské výrobky, jako jsou větrníky, indiánky nebo koňakové špičky. Snadno se přenášejí a spolu se svatebními koláčky se lépe balí na cestu.

Jednohubky z celého světa

Českou klasikou jsou chlebíčky a jednohubky. Snadno se jedí a riziko zašpinění oděvu je přitom minimální. Byť je to tradiční záležitost, i tak můžete svým stolům dodat krapet světovější nádech. Jako jednohubka se dá brát i japonské sushi, španělské tapas nebo francouzské charcuterie. Kromě veky namazané „vlašákem“ tak můžete oslnit lahodnými uzeninami, čerstvým ovocem a zeleninou nebo svěžími sýry.

Pro vybíravé a alergiky

Vaši hosté jistě ocení, když budete myslet na jejich stravovací omezení a přesvědčení. Proto je vhodné vyhradit alespoň pár možností pro vegetariány či vegany a do menu zahrnout také bezlepkové a bezlaktózové varianty chlebíčků či dezertů. Před svatbou by bylo dobré pro jistotu rozeslat hostům dotazník a zeptat se jich na jejich preference – jen tak si budete stoprocentně jisti.

Nezapomeňte na nápoje

Pití patří k nejdůležitějším položkám na seznamu svatebního pohoštění. Tradičně se podává pivo, víno, sekt k přípitku a samozřejmě nechybí ani voda a další nealkoholické nápoje, jako třeba limonády. Chystáte větší svatbu? V takovém případě se hodí umístit na stoly velké nádoby s kohoutky, aby hosté nemuseli neustále chodit pro pití k baru. K dispozici je dobré mít také čaj a kávu pro podávání s dezerty.

Aby hosté neodešli s prázdnou

Zvykem je při odchodu předat hostům malý dárek jako poděkování za účast na slavnostním dni. Tento dárek může mít různé podoby. Tradičně se v balíčku nachází svatební cukroví, někdy se jako památka předávají lahve vína nebo miniatury alkoholu.

A co plánujete nabídnout svým hostům na svatbě vy?