Dýňová semínka doporučují i odborníci: Zdravotní účinky, o kterých jste možná ještě neslyšeli

Přidat na Seznam.cz

Rostou uvnitř dýně a dodávají našemu tělu velmi prospěšné živiny, jako jsou bílkoviny, nenasycené tuky, vlákninu, hořčík, antioxidanty a další. Kromě nutričních výhod, které dýňová semínka poskytují, může mít jejich konzumace také některé přímé zdravotní účinky.

Poskytují antioxidanty

Dýňová semínka obsahují antioxidanty včetně fenolů a flavonoidů, ukazuje studie.

Fenoly pomáhají bránit sloučeninám poškozující buňky v těle, což může chránit před stárnutím a nemocemi. Byly také dobře zdokumentovány jejich protizánětlivé, antimikrobiální a protirakovinné účinky.

Flavonoidy jsou dle výzkumu spojovány se širokým spektrem účinků podporujících zdraví, včetně ochrany před rakovinou, kornatěním tepen a Alzheimerovou chorobou. Podobně jako fenoly, působí flavonoidy proti sloučeninám, které poškozují zdravé buňky a mají silné protizánětlivé účinky.

Tyto antioxidační účinky mohou být u pražených dýňových semen ještě výraznější. Jedna z novějších studií ukazuje, že po pražení mají dýňová semínka více fenolů a flavonoidů. Je možné si je koupit, ale můžete si to zkusit udělat i doma. Například se semínky, které vyškrábnete při vydlabávání dýně.

Obsahují kvalitní tuk

V jedné porci – asi čtvrt šálku – obsahují semínka prokazatelně více tuku než bílkovin nebo sacharidů. Tyto tuky jsou většinou mononenasycené a polynenasycené. Oba tyto typy tuků snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi, což může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice

Jsou bohaté na hořčík

Dýňová semínka jsou nejlepším zdrojem hořčíku, píše magazín Health. Tento minerál je dle odborníků potřebný pro více než 300 reakcí v těle, včetně udržování funkce nervů a svalů, podpory zdravého imunitního systému, udržování stabilního srdečního tepu a posilování kostí. Hořčík také pomáhá tělu produkovat energii a řídit hladinu cukru v krvi.

Mohou pomoci snížit riziko rakoviny prsu

Fytoestrogeny jsou přírodní sloučeniny podobné hormonu estrogenu, které jsou obsažené v některých potravinách – například právě v dýňových semínkách.

Německá studie mezi ženami po menopauze se zabývala souvislostí potravin bohatých na fytoestrogeny a rizikem rakoviny prsu. Výzkumníci shromáždili údaje od více než 8 000 žen a dospěli k závěru, že konzumace potravin s fytoestrogeny, včetně dýňových semínek, byla spojena s významně sníženým rizikem rakoviny prsu ve srovnání s nekonzumací těchto potravin.

Zdroj: Health , Frontiers, NIH, Heart, MedlinePLus