Inulin: Cukr, který posiluje imunitu a pomáhá zhubnout

Přidat na Seznam.cz

Přestože je inulin polysacharid, potravinářský průmysl ho rád používá jako náhražku tuku. Je to také prebiotikum, které rád využívá trh s doplňky stravy. Inulin se v lidském těle nerozpouští a ve střevech působí podobně jako vláknina. Odstraňuje zácpu a pomáhá snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Odkud ho lze získat a co dalšího je dobré vědět o inulinu? Vysvětluje Interia.

Co je inulin?

Inulin je polysacharid složený z molekul glukózy a fruktózy, patří do skupiny fruktanů. Díky své struktuře a vazbám mezi molekulami není v lidském těle stravitelný, proto ve střevech působí jako vláknina.

Jak vypadá inulin?

Stejně jako škrob je inulin bílý prášek, ale na rozdíl od škrobu se dobře rozpouští ve vodě. Většina inulinu se nachází v kořenech, oddencích a spodních částech stonků rostlin, pro které je zásobní látkou.

Zdroje inulinu

Největší množství inulinu lze nalézt u zástupců hvězdnicovitých. V čele stojí hlízy čekanky a topinamburu. Jeho zdrojem jsou také kořeny pampelišky, artyčoku a lopuchu. V menším množství je inulin obsažen v cibuli, česneku, pórku, chřestu a banánech.

Inulin: nízkokalorická náhrada tuku cukrem?

Inulin má mnoho zdraví prospěšných účinků. Má nízký obsah kalorií a je desetkrát méně sladký než sacharóza. Přestože se jedná o cukr, nepoužívá se ke slazení. Má však řadu vlastností, díky kterým jej potravinářský průmysl rád používá. Po přidání do potravin zlepšuje konzistenci a texturu konečného výrobku, proto se někdy používá jako náhrada tuku, zejména v případě nízkokalorických potravin. Zahušťuje, stabilizuje a má želírující účinek, který zlepšuje chuť a atraktivitu odtučněných výrobků.
Jeden gram inulinu může nahradit až 4 gramy tuku, přičemž obsahuje pouze 1,5 kcal!

Inulin v redukční dietě

Výhodou inulinu je nejen jeho nízký obsah kalorií, ale také jeho účinek na potlačení chuti k jídlu, což má velký význam pro lidi, kteří se pustili do redukce hmotnosti. Inulin obsažený v jídle urychluje okamžik, kdy se dostaví pocit sytosti, a fixuje ho, což zabraňuje konzumaci příliš velkých porcí.

Inulin pro zdraví střev a lepší imunitu

Inulin má prebiotické vlastnosti a je prospěšný pro rozvoj zdravého střevního mikrobiomu. Dobrý stav střev znamená lepší zdraví a imunitu. Inulin také stimuluje odstraňování toxinů, usazenin a nežádoucích látek z metabolismu.

Inulin pro diabetiky a kardiovaskulární onemocnění

Inulin má příznivý vliv na spalování cukrů a tuků. Zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje glykemický index konzumovaného jídla, čímž snižuje hladinu cukru v krvi. Lidé s inzulinovou rezistencí a cukrovkou by měli mít z těchto vlastností inulinu prospěch. Je prospěšný i pro ty, kteří se potýkají s kardiovaskulárními chorobami. Vazbou mastných kyselin ve střevě příznivě ovlivňuje lipidový profil, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, zabraňuje vzniku aterosklerotických lézí.

Zdroj: Interia.pl