Skrytý zabiják: Potraviny, které obsahují ohromující množství soli

Přidat na Seznam.cz

Někdy ani nevíme, kolik soli skutečně jíme. Ne všechny potraviny, které obsahují hodně soli, jsou totiž slané a měli byste je znát, píše magazín Vital.

Příliš mnoho soli představuje zdravotní riziko.

Stále slyšíme varování z výzkumů, že nadměrná konzumace některých potravin nám dlouhodobě způsobuje nemoci. To je zrovna případ cukru. Již dlouho je známo, že cukr zaplavuje náš mozek hormony štěstí a vyvolává touhu po jídle podobnou závislosti. Příliš mnoho sladkého pokušení však způsobuje celou řadu zdravotních problémů. Problém je, že je pro nás těžké přestat mlsat.

V posledních letech se také zvýšila varování vyplývající z výzkumů o spotřebě soli. Nadměrná konzumace slaných potravin vede k trvalému zvýšení krevního tlaku, což je základem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Vědci to zjistili v roce 2016 v přehledové studii s více než 100 000 účastníky.

Problémem je, že v dnešní době někdy ani nevíme, kolik soli denně skutečně zkonzumujeme. Spotřebitelské poradenské centrum uvádí, že v průměru 75 až 90 procent soli, kterou denně zkonzumujeme, pochází ze zpracovaných potravin. Dospělí by neměli jíst více než 5 až 6 gramů soli denně. To odpovídá asi jedné čajové lžičce. Německá společnost pro výživu však ví, že denně zkonzumujeme 9 až 10 gramů soli.

Abychom tedy mohli snížit vlastní spotřebu soli, musíme nejprve vědět, kterým potravinám se vyhnout. Zde vám ukážeme zpracované potraviny s obzvláště vysokým obsahem skryté soli.

Chléb

Bílý chléb a podobné výrobky nemusí být nutně příliš slané, ale v závislosti na druhu přidávají do našeho organismu 1,4 až 3,1 gramu soli. Například komerčně dostupné toasty obsahují 1,4 gramu soli na 100 gramů. To je téměř třetina denní potřeby soli. Se 100 gramy preclíku zkonzumujeme 3,1 gramu soli, což je již více než polovina denního doporučení.

Uzeniny

Hlavním zdrojem soli jsou zpracované uzeniny a salámy. 100 gramů salámu obsahuje 5,4 gramu soli. Lososová šunka obsahuje dokonce 6,1 gramu soli. Vzhledem k tomu, že během dne konzumujeme i další podobně slané potraviny, není divu, že mnozí z nás jí denně přijímají příliš mnoho.

Kukuřičné lupínky

Komerční kukuřičné lupínky – ať už s klasickou „polevou“, nebo v podobě barevných kroužků – nejsou jen skutečnými cukrovými bombami. Sladké obiloviny obsahují v průměru 1,5 gramu soli na 100 gramů. Protože však milovníci těchto lupínků jich rádi snídají více než 100 gramů, rázem tak z jedné porce přijmou velké množství soli.

Sýr

Fanoušci sýrů by teď měli zůstat silní, nebo by rovnou měli přehodnotit svou konzumaci tohoto druhu potravin. Zejména měkké a tavené sýry mohou obsahovat soli opravdu mnoho. 100 gramů sýra s modrou plísní obsahuje přibližně 3,1 gramu soli, což je více než polovina denního doporučení. I 100 gramů sýru Gouda s 2,8 gramy soli je skutečnou solnou pastí. Pokud takové sýry jíte s bílým chlebem na slaném másle, někdy překročíte denní doporučení.

Zdroj: Vital, PubMed, DGE, NIH