Víte, jaký je nejlepší stravovací návyk, který podle nové studie snižuje riziko rakoviny? My ano

Přidat na Seznam.cz

Existují určité potraviny, které mohou potenciálně způsobit rakovinu, a také potraviny, kterým byste se měli vyhýbat, pokud máte rakovinu v rodině. Podle nedávné studie, která byla zveřejněna na webu EatThis, může konzumace stravy s nízkým obsahem masa nebo stravy zcela bez masa snížit riziko vzniku rakoviny.

Informace pocházely od více než 472 000 dospělých osob, kterým bylo v té době mezi 40 a 70 lety. Vědci si všímali, kolik účastníků jedlo maso a ryby, a porovnávali to s výskytem rakoviny, přičemž brali v úvahu i různé další zdravotní faktory a faktory životního stylu. Zjistili, že konzumace masa pětkrát týdně nebo méně často vedla k nižšímu riziku vzniku rakoviny.

Celkové riziko rakoviny bylo o 2 % nižší u těch, kteří jedli maso pětkrát nebo méněkrát týdně, o 10 % nižší u těch, kteří jedli ryby, ale ne maso, a o 14 % nižší u vegetariánů a veganů ve srovnání s těmi, kteří jedli maso více než pětkrát týdně, uvedli výzkumníci.

V průběhu let byly shromážděny významné důkazy, které potvrzují, že strava s nízkým obsahem masa nebo bez masa snižuje celkové riziko nejen rakoviny, ale i srdečních onemocnění, cukrovky a dalších komorbidit.

Strava bohatá na rostliny (zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny a luštěniny) je spojena s nižším rizikem rakoviny a komorbidit, protože rostliny obsahují řadu antioxidantů a fytochemikálií, které pomáhají chránit před volnými radikály (činiteli zvyšujícími riziko rakoviny), dodává web.

Zdroj: eatthis.com