Dokonalá vejce Benedikt: Jak na ně, aby se povedla?

Přidat na Seznam.cz

Existuje něco lepšího k snídani než vejce na toastu se slaninou nebo lososem a holandskou omáčkou? To sotva! Zvláštním vrcholem takzvaných vajec Benedikt je okamžik krájení, kdy žloutek pomalu vytéká. Skutečná lahůdka, kterou ocení nejen praví gurmáni! Tuto gurmánskou snídani si můžete připravit i doma během chvilky.

Míchaná vejce nebo smažená vejce zvládne každý! Pokud jste zdatní kuchaři, můžete si vajíčko pošírovat a vytvořit si tak speciální pochoutku k snídani. Při troše šikovnosti a správné technice to není tak těžké a zvláštní konzistence, tedy pevná na povrchu a voskově měkká uvnitř, stojí za tu námahu.

Postup:

  • Naplňte hrnec vodou do výšky asi 4-5 cm, přidejte sůl a několik kapek octa.
  • Ohřejte vodu, ale nevařte ji (65-75 stupňů). Ideální čas nastává, když ze dna hrnce stoupají malé bublinky, ale voda se ještě nevaří. Pokud je směs vody a octa příliš studená, vejce se okamžitě oddělí. Pokud je voda příliš horká, bílek se příliš rychle srazí a žloutek se nestihne uvařit.
  • Vejce rozklepněte do šálku, pak ve vroucí vodě vytvořte vír mícháním dřevěnou lžící a pomalu vysuňte vejce ze šálku do středu víru. Bílek tak zůstane pohromadě a hladce se spojí se žloutkem.
  • Asi po 2-4 minutách (podle toho, jak tvrdé nebo měkké vejce chcete mít) vyjměte naběračkou z vody, krátce osušte na kuchyňské utěrce, podávejte a pochutnejte si!

Dokonalá snídaně:

Krátce opečte nebo opečte plátek toastu nebo půlku rohlíku, obložte ho snídaňovou slaninou nebo uzeným lososem, navrch položte vejce Benedikt a přelijte ho holandskou omáčkou.

Netradiční oběd:

Vejce Benedikt nejsou jen pochoutkou k snídani. V kombinaci s lososem a zeleninou jsou také výborným lehkým obědem nebo zdravou večeří. Připravíte je tak, že zeleninu a lososa jednoduše osmahnete na pánvi s kořením a přidáte vejce Benedikt.

Dobrou chuť!