Domácí klobásy nejen na letní grilovačku: Vyzkoušejte tuto domácí uzeninu bez chemie
Kvalitní klobásy, a především bez chemie, si zkrátka musíte sami vyrobit, v obchodě je totiž pravděpodobně nedostanete. Vyrobit si domácí klobásy ale není nic těžkého, a navíc nemusíte čekat až do léta, dát si je totiž můžete hned!
Maso
Na klobásy budete potřebovat hovězí a vepřové maso, a také bůček. Ten nejdříve pomelte, přidejte sůl a dobře promíchejte. Nakonec ho nechte 3-4 dny odpočívat v chladu. Mezitím maso ve velké nádobě smíchejte s pepřem, solí, sladkou paprikou a trochou vody, a nechte ho pár hodin odpočívat. Podle chuti můžete přidat i česnek nebo například kmín.
Klobásy
Na klobásy samozřejmě potřebujete střívka. Nejdříve ale pomelte připravené okořeněné maso a smíchejte ho s už mletým bůžkem. Touto směsí pak střívka naplňte a nechte je v chladu přes noc odpočívat.
Uzení
Nejdříve si připravte udírnu a následně klobásy uďte při teplotě 70-80 °C. Aby byly klobásy opravdu dobře vyuzené, potrvá to asi 6 hodin, ale samotné klobásy můžete připravit samozřejmě i jinak. Výborné jsou i grilované, což vám zabere i méně času.
zdroj: toprecepty, receptyonline, vareni