Jak oloupat vejce bez nervů?
Oloupat vajíčko tak, aby se bílek nelepil ke skořápce, může být občas oříšek. Zde je návod, jak toho dosáhnout.
Použijte čerstvá vajíčka, ale ne úplně čerstvá, jelikož u starších vajec se skořápka lépe odděluje od bílku. Před vařením nechte vajíčka dostat se na pokojovou teplotu.
Vařte vajíčka ve vodě, která jemně vře. Prudké vření může způsobit praskání skořápky a tím i přilnutí bílku . Přidání špetky soli nebo octa do vody může pomoci, aby se skořápka snáze oloupala.
Po uvaření ihned vložte vajíčka do ledově studené vody na několik minut. Předtím je ale poklepejte lžičkou, ať napraskne skořápka. Tím se skořápka stáhne a od bílku se snadněji oddělí.
Pro snadnější oloupání můžete vajíčko pod vodou oloupat, voda pomáhá oddělit skořápku od bílku.
Některé zdroje doporučují přidat do vody při vaření lžičku jedlé sody, což může pomoci zejména u velmi čerstvých vajec.
Vyzkoušejte tyto metody a najděte tu, která bude pro vás nejúčinnější. S trochou praxe a trpělivosti se můžete stát mistrem v oloupání vajec!