Jste milovnice street foodu a chystáte se do Švýcarska? Nezapomeňte vyzkoušet těchto 5+1 dobrot

Přidat na Seznam.cz

Švýcarsko je fascinující země. Stejně jako malebná krajina, památkově chráněná města, jezera a nákupní čtvrti je ve Švýcarsku stejně lákavé a rozmanité pouliční jídlo. Díky množství stánků s občerstvením podél silnic a stánků v ulicích můžete vyzkoušet mnoho místních dobrot.

Rosti

Rosti je národním pokrmem Švýcarska, píše TravelTriangle. Připravuje se z nastrouhaných smažených brambor s nádivkou ze sýra, jablek a cibule. Toto jídlo vzniklo jako základní snídaně zemědělců v Bernu a nyní je považováno za pochoutku, která je běžně dostupná po celé zemi. Rosti je doplněno slanou slaninou, smaženým vejcem a taveným sýrem raclette a podává se jako zdravá náhrada hranolků spolu s pikantními okurkami a nakládanou cibulí.

Polenta s dušeným hovězím masem

Polenta je jedno z nejchutnějších a nejoblíbenějších pouličních jídel ve Švýcarsku. Pokrm pochází z oblasti Ticino od italsky mluvících místních obyvatel a postupně se proslavil po celé zemi. Polenta je zdravá kukuřičná kaše, která se vaří jako hustá kaše v měděném kotlíku na ohni. Spolu s dušeným hovězím masem připraveným ve vinné omáčce tvoří jednu z nejchutnějších vydatných švýcarských pouličních pochoutek.

Tartiflette

Pokud máte rádi sýr, pak si nenechte ujít Tartiflette. Je to další vynikající švýcarská pouliční pochoutka. Jedná se o základní pokrm ve většině lyžařských středisek ve švýcarských Alpách. Tartiflette je směs nakrájených brambor, slaniny, sýra Reblocohon, karamelizované cibule a smetany.

Raclette

Raclette je tavený sýr, který se vyrábí z kravského mléka a zraje tři měsíce. Legenda říká, že tento pokrm vznikl před stovkami let, kdy si zemědělci ohřívali kusy sýra na otevřeném ohni a připravovali si tak vydatné a syté jídlo. Tento sýr nesmí chybět na žádném místním stole a často bývá upravován na speciálním grilu. Nejčastěji se s raclettem podávají brambory, ale pochopitelně existuje nespočet příloh, se kterými je tento vynikající sýr servírován.

Nusstorte

Pokud máte chuť na sladké, musíte vyzkoušet i Nusstorte. Nusstorte je ořechový koláč, který se skládá z křehkého těsta, karamelizovaného cukru, smetany a nasekaných vlašských ořechů. Pokud mluvíme o švýcarském pouličním jídle, často se setkáte se dvěma variantami tohoto koláče. A to je Bünder nusstorte a Engadiner nusstorte. Nad dokonalým spojením smetany a ořechů se sbíhají sliny a pro milovníky dezertů je to naprostá lahůdka.

Basler Leckerli

Poslední na seznamu, ale rozhodně ne poslední, je Basler Leckerli. Místní výraz „Lecker“ znamená lahodný a pokrm Basler Leckerli je tak věrný svému názvu. Vyrábí se z lískových oříšků, mandlí, ovoce, medu a glazovaného zázvoru. Basler Leckerli jsou křupavé sušenky staré asi 600 let a podle švýcarské tradice se jedí během vánočních oslav.

Zdroj: traveltriangle.com, Instagram