Nejlepší chlebíčky? Přece ty z domácí veky! Podívejte se, jak na ně

Přidat na Seznam.cz

Chlebíčky se hodí nejen na Vánoce nebo na Nový rok, ale k jakékoli události. Podívejte se, jak si upéct domácí veku! Vyzkoušejte tento recept.

Těsto

Do misky nasypte mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Mezitím si ohřejte vodu a vlažnou ji, spolu s olejem, přidejte do misky. V misce pak začněte těsto zpracovávat, poté ho dokončete na válu tak, aby vám vzniklo hladké a pružné těsto.

Kynutí

Když máte těsto připravené, rozdělte ho na dva přibližně stejně velké kusy. Ty poté posypte moukou a nechte asi třičtvrtě hodiny kynout pod utěrkou a v teple. Když máte těsto vykynuté, rozvalte ho na dva ovály o velikosti asi 30 centimetrů. Ty poté srolujte, položte do pekáče vyloženého pečícím papírem, a nechte dalších 45 minut kynout.

Pečení

Předevřejte si troubu asi na  230 °C a rošt nechte ve středu trouby. Přidejte dovnitř také hrnec s vodou, abyste měli v troubě páru. Připravené vykynuté veky ještě potřete směsí vejce a vody, snižte teplotu trouby na 200 °C, a pečte asi 15-18 minut.

zdroj: klasickerecepty, toprecepty, recepty