Nejlepší makaróny se sýrem
Tento způsob přípravy těstovin se sýrem je vhodný i na sváteční tabuli. Neváhejte a pusťte se do vaření. Jen pár surovin a máte za chvíli hotovo, doporučují kuchaři z webu Southern Living.
Aktivní příprava trvá jen 25 minut, takže můžete těstoviny se sýrem připravit během chvilky. Podávejte hned po dokončení vaření, aby byl pokrm nadýchaný a sýr navrchu křupavý.
Ingredience
- 450 g suchých makarónů, penne či jiných vhodných těstovin
- 6 lžic osoleného másla
- ⅓ hrnku nastrouhané žluté cibule
- 2 lžičky suché hořčice
- 1 čajová lžička košer soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ⅛ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- ⅛ lžička kajenského pepře
- 6 lžic hladké mouky
- 3 ½ hrnku mléka
- 1 ¾ hrnku husté smetany
- 113 g extra ostrého žlutého sýra Cheddar, rozdrceného (asi 1 hrnek), plus 113 g nakrájeného na kostičky (asi 1 hrnek), rozděleno
- 113 g ostrého bílého sýra Cheddar, rozdrceného (asi 1 hrnek), plus 113 g nakrájené na kostičky (asi 1 hrnek), rozdělené
Postup
1
Předehřejte troubu na 177 °C. Těstoviny připravte podle pokynů na obalu na al dente.
2
Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na střední teplotu. Přidejte dalších 6 ingrediencí; za stálého míchání vařte 30 sekund. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty dozlatova. Postupně zašlehejte mléko a smetanu. Za občasného šlehání přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou; za stálého šlehání vařte, dokud mírně nezhoustne, 5 minut. Odstavte z ohně; vmíchejte po 3/4 hrnku rozdrobených sýrů Cheddar, dokud se nerozpustí. (Zbývající 1/4 hrnku rozdrobených sýrů si ponechte.) Vmíchejte těstoviny a sýry nakrájené na kostičky; nalijte do lehce vymazané zapékací mísy o rozměrech 33 x 23 cm.
3
Pečte na vyloženém plechu v předehřáté troubě, dokud se nevytvoří bublinky a nezezlátne, 30 minut. Vyjměte z trouby; zvyšte teplotu na pečení. Posypte je odloženými rozdrobenými sýry; opékejte, dokud se sýry nerozpustí a nezezlátnou, asi 2 minuty. Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout na drátěné mřížce, asi 15 minut.
V tomto receptu je sice uveden extra ostrý žlutý čedar a ostrý bílý čedar, ale můžete použít jakýkoli sýr, který máte po ruce. Klíčové je vybrat sýr, který se dobře rozpouští.
Mezi běžně používané druhy sýra do zapečených těstovin patří:
- sýr Gruyere
- sýr mozzarella
- sýr gouda
Zdroj: Pravé Bio, Southern Living, YouTube, redakce