Nevyhazujte dýňovou dužinu!

Přidat na Seznam.cz

Vyhodit dýňovou dužinu a semínka by byla škoda. Po náročném a zábavném vyřezávání dýni můžete využít zbytky k přípravě skvělých pochoutek a užitečných věcí. Našli jsme pro vás ty nejlepší z nejlepších!

Chutný vývar

Dužina je velmi aromatická a i s malým množstvím přidáte mnoho chuti vašim jídlům. Dýňovou dužiny přidejte během přípravy vývaru k cibuli, zbytkům zeleniny a vodě. Nechejte podusit 30-60 minut a přeceďte. Vývar si můžete nechat na jindy nebo ho hned využít k přípravě polévek a omáček.

Pyré

S dochucováním to ale vývarem nekončí, můžete upečenou a osolenou dužinu rozmixovat s trochou másla a mléka a vytvořit pyré, které přidejte do rýže, rizota nebo podávejte jako přílohu.

Těstoviny s dýní

Dužinu dýně nasekejte na malé kousky a opečte na horkém oleji, posolte, okořeňte provensálským kořením a smíchejte s uvařenými těstovinami. Posypte sýrem a vychutnejte si tuto pochoutku.

Obličejová maska

Ty „nechutné“ vnitřnosti? Ukázalo se, že jsou plné vitamínů, zinku a antioxidantů, díky nimž bude vaše pleť zářit. A kdo by neměl rád jednoduchou a účinnou péči o pleť z věcí, které se válí v kuchyni?

Jídlo pro ptáčky

Pokud vás žádný nápad natolik nezaujal, není nic jednoduššího než předat tuto část dýně zpět přírodě a nechat to venku pro ptáčky.

Zdroje: Food52, itesco