Ochutnejte kuře tak, jak ho měl rád Vlasta Burian

Přidat na Seznam.cz

Zkuste si připravit kuře podle vyhlášeného receptu Vlasty Buriana. Slavný herec tento pokrm s milánskými nudlemi doslova zbožňoval a patřil mezi jeho nejoblíbenější.

Věhlasný herec Vlasta Burian byl kromě jiného i velkým milovníkem kvalitního a chutného jídla. Přestože často pořádal pro své přátele gurmánské hostiny, on ani jeho manželka nikdy doma nevařili. Do svých služeb však zlákal tehdy jednoho z nejlepších českých kuchařů, Jaromíra Trejbala.

Je všeobecně známo, že Vlasta Burian dbal o svou postavu a rád jedl lehká jídla. Ze všeho nejvíce mu učarovala francouzská kuchyně. Ovšem jaké je jídlo, které mu v přípravě mistra kuchařů Trejbala doslova bralo dech? Bylo to jeho vyhlášené kuře s jablky, které se dnes oficiálně nazývá „Kuře Vlasty Buriana“ píše ireceptář.

Postup:

Prsíčka naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a prsíčka na něm po obou stranách opečeme. Mezitím v kotlíku rozpustíme 50 g másla, přidáme celé vejce, sůl, vše metlou rozšleháme a vmícháme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko jako na kapání.

Do čistého igelitového sáčku s jedním odříznutým rohem nalijeme těsto a do vařící slané vody (v širokém kastrolu) je vymačkáme. Vaříme asi 4 minuty, pak scedíme, nožem nudle částečně překrájíme a rozdělíme na dva talíře. Pro urychlení můžeme použít samozřejmě kupované nudle nebo špagety.

Na uvařené nudle položíme opečená prsíčka. Potom oloupeme jablko, vypíchneme jádřinec, ukrojíme dvě silná kolečka, která poprášíme paprikou. Na pánvi rozpustíme máslo, kolečka osmahneme, doprostřed každého vložíme syrový žloutek a dosmahneme.

Jablka pak položíme na opečená prsíčka. Do šťávy, která zbyla na pánvi po pečení prsíček, přidáme
kečup, přisolíme, povaříme a metlou zašleháme 50 g másla. Vzniklou omáčku přelijeme přes porce. Vše posypeme nahrubo nasekanými mandlemi, které jsme nejdřív spařili, oloupali a na pánvi dorůžova opražili.

zdroj: ireceptar.cz, igurmet.cz, Instagram