Okurkovo-rajčatový salát

Přidat na Seznam.cz

Tento osvěžující okurkovo-rajčatový salát můžete spojit s oblíbenými grilovanými rybami či jiným lehkým masem a připravit si tak zdravou a jednoduchou večeři. Tento zeleninový salát si můžete připravit i na piknik nebo na pohoštění. A navíc je to česká klasika.

Úvodem:

Příprava: 30 minut
Chlazení: 1 hod.
Celkově: 1 hod. 30 min.
Porcí: 10

Ingredince:

1 ½ hrnku žlutých hruškových rajčat, rozkrojených na poloviny
1 ½ hrnku oranžových cherry rajčat, rozpůlených
1 ½ hrnku červených hroznových rajčat, rozpůlených
1 okurka hadovka, vydlabaná a nakrájená na kolečka o tloušťce 0.6 cm
2 polévkové lžíce zelené cibule nakrájené na tenké plátky (1)
⅓ hrnku rostlinného oleje
1 lžíce octa sherry nebo bílého vinného octa
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 lžička cukru
½ lžičky soli
½ čajové lžičky černého pepře

Postup

1
Ve velké míse smíchejte žlutá rajčata, oranžová rajčata, hroznová rajčata, okurku a zelenou cibuli. Jemně je promíchejte.

2
Ve šroubovací sklenici smíchejte olej, ocet, zázvor, cukr, sůl a pepř. Přikryjte a dobře protřepejte. Nalijte na rajčatovou směs a promíchejte. Přikryjte a salát nechte 1 až 4 hodiny chladit. Před podáváním jemně promíchejte.

Výživové údaje

Na jednu porci: vitamín A 631,7 IU; vitamín C 10 mg; niacinový ekvivalent 0,6 mg; vitamín B6 0,1 mg; kyselina listová 20,2 µg; sodík 133 mg; draslík 220 mg; vápník 10,1 mg; železo 0,4 mg.

Zdroj: Better Homes & Gardens