Ořechy by v kuchyni neměly chybět! Tyto druhy mají nejlepší zdravotní přínosy

Přidat na Seznam.cz

Co sladce chutná, hořkne při trávení, řekl Shakespeare. Ne vždy. K výjimkám patří ovoce, zelenina a ořechy. Ořechy by neměly chybět na žádném stole, uvádí web Eat This.

Nejenže obsahují celou řadu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a nenasycené mastné kyseliny, jsou také dokonalou náhradou masných, mléčných a vaječných bílkovin. Kromě toho ořechy podporují látkovou přeměnu a vylučování toxinů, příznivě ovlivňují pokožku, sliznici, nervovou soustavu, játra a jsou výživnou bombou pro mozek.

K nejhodnotnějším ořechům patří mandle, vlašské ořechy, pistácie, para ořechy a pekanové ořechy. Sladké kešu oříšky jsou poměrně kalorické, ale na druhé straně okamžitě dodají energii, takže jsou ideálním „doplňkem“ pracovních přestávek. Arašídy, které obsahují silný potravinový alergen, mohou být pro některé lidi velmi nebezpečné, ale všichni ostatní si s jejich pomocí mohou snížit hladinu špatného cholesterolu a zlepšit kvalitu pleti (samozřejmě mluvíme o arašídech, které jsou nepražené a nesolené). Lískové ořechy jsou mimořádně bohaté na vitamin E. Piniové oříšky mají zase hodně železa a doporučují se při anémii. Kokosové ořechy jsou poměrně kalorické, ale bohaté na vlákninu a jsou vhodné při zažívacích potížích.

MANDLE
Mandle jsou bohaté na antioxidanty, vápník, hořčík, zinek a selen. Pravidelná konzumace mandlí (denně mezi hlavními jídly cca 10 jader) pomáhá zmírnit nervozitu, únavu, deprese a nespavost. Mandle by měly zařadit do svého jídelníčku i lidé ohrožení osteoporózou a vysokou hladinou špatného cholesterolu.

VLAŠSKÉ OŘECHY
Vlašské ořechy představují bohatý zdroj nenasycených mastných kyselin omega-3, draslíku, železa, vápníku a zinku. Konzumace vlašských ořechů se doporučuje lidem, kteří mají problémy se srdcem, imunitním systémem, nervy, ale i ledvinami (vzhledem k nízkému obsahu sodíku). Jsou výbornou potravou pro mozek, a tak by neměly chybět na jídelníčku studentů a lidí vyššího věku.

PISTÁCIE
Zelené pistácie jsou bohaté na provitamin-A, železo a vlákninu. Pomáhají při problémech s očima a nervovým systémem.

Tip: Máte chuť na sladké? Udělejte si zdravé ořechové jednohubky.

Potřebujete: několik druhů ořechů dle vlastního výběru, vypeckované datle a „robot“ na drcení ořechů.

Postup: Všechny ořechy nechte rozdrtit, rozdrcené ořechy vložte do větší misky, přidejte lžičku vody a promíchejte. Potom rozdrťte (rozmixujte) vypeckované datle a přidejte k nim pár kapek vody. Kaši z datlí přidejte k rozdrceným ořechům a vytvořte ořechově-datlové „těsto“. Z připraveného „těsta“ vyformujte kuličky a ořechové jednohubky jsou hotové.

Zdroj: eatthis.com